A kulturált közlekedésre hívják fel a figyelmet

2019. május 17. péntek 09:48

A kulturált közlekedésre hívják fel a figyelmet

Pécsett ezen a hétvégén ünnepelhetjük együtt a Közlekedési Kultúra Napját - írja közleményében a Tüke Busz Zrt. Bár a közlekedés szereplőinek igencsak eltérő a véleménye a hétköznapok közlekedési kultúrájáról, - legyen azonban szó akár gyalogosról, kerékpárosról, autósról, autóbusz-vezetőről vagy éppen mozdonyvezetőről - abban azért egyet értenek, hogy a közlekedésben résztvevők együttműködése, egymásra figyelése, szabálykövető magatartása nagyon fontos szempontok.


Kiváló alkalom ez a nap, illetve a kapcsolódó időszak arra, hogy a közlekedésben szereplők figyelmét ráirányítsuk a Közlekedéskultúra Napjának legfontosabb üzeneteire - olvasható a Tüke Busz Zrt. közleményében. Ennek érdekében rendezvények, közérdeklődésre számot tartó szakmai események és programok teremtenek alkalmat arra, hogy a közlekedéshez kapcsolódó szakmai közösség és a civil társadalom találkozzon a közlekedési kultúra, benne a biztonság és együttműködés összetett kérdéseivel. A Közlekedéskultúra Napjának célja, hogy az év minden napja a toleráns, egymásra odafigyelő, udvarias és biztonságos közlekedés napja legyen. A rendezvény küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a kulturált közlekedés iránt fogékony lakosság széles körű bevonása, valamint a toleráns, partnerségen alapuló, odafigyelő közlekedési kultúra sokszínűségének bemutatása, színvonalának emelése.

A Közlekedési Kultúra Napja pécsi programjának idei mottója „Társak a közlekedésben, a közlekedésért". 2019. május 18-án a Pécs Plázában megrendezésre kerülő színes, családi programok a Közlekedéstudományi Egyesület Baranya Megyei Területi Szervezete, a Tüke Busz Zrt., a Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, a DDKK Zrt, a MÁV Zrt, a MÁV-Start, a Magyar Autóklub, a Free Mobility Egyesület és a „Pécsi Gyors" Vasútmodellező Klub összefogásával és együttműködésében valósulnak meg.

A programok között közlekedésbiztonsági bemutató, rajzverseny, KRESZ horgászat és KRESZ teszt, különleges kerékpárok bemutatója, „részeg-szemüveg" és kábítószer hatását imitáló szemüveg kipróbálása is színesíti a rendezvényt. A Mozdonyszimulátor mellett többek között vasúti személyszállítási bemutató, a Magyar Autóklub nyereményjátéka, rendőrségi motorok és oldtimer gépkocsik kiállítása, a Tüke Busz Zrt. autóbusz bemutatója mellett a „Keressük Krisztiánt és Alexandrát" játékban érdekes elnevezésű pécsi megállóhelyeket kereshetnek vaktérképen az érdeklődök. A Tüke Busz Zrt. Szerencse(busz)kerék játéka és óriás kocka puzzle kirakó teszik élvezetessé és érdekessé a szombati, közlekedéskultúra napja jegyében zajló programot.

Az esemény szervezői abban bíznak, hogy a rendezvény ráirányítja a figyelmet a kulturált közlekedés fontosságára, amelyben a figyelem, a tolerancia, és a türelem meghatározó jelentőségű. A közlekedési szabályok betartásával, odafigyeléssel megelőzhetők a közúti balesetek és egymásra figyelve, kellő toleranciával a közösségi közlekedés járművein is más élményt ad a mindennapi utazás. Ezen a napon a helyi járatok viszonylatjelzőin is látható lesz a Közlekedéskultúra Napja felirat.

A rendezvény időpontja: 2019. május 18. (szombat), 10.00 -14.00
Helyszín: Pécs Pláza

Forrás: Tüke Busz Zrt.