A Konzumban is sor állt karácsony előtt a kocsonyáért és a déligyümölcsért - Videó!

2023. december 09. szombat 09:48

A Konzumban is sor állt karácsony előtt a kocsonyáért és a déligyümölcsért - Videó!

A munkahelyeken általában a karácsony előtti időszakban adódik a legtöbb feladat. Pláne a kereskedelemben! Az üzletek többsége advent idején megtelik vásárlókkal, ahogy közeledünk december 24-hez, úgy emelkedik érezhetően a forgalom. Nem volt ez másként harminc-negyven évvel ezelőtt sem. Hajabács Gizellát, a Konzum Áruház élelmiszerszintjének egykori vezetője mesélt korábban lapunknak az évtizedekkel ezelőtti állapotokról a kereskedelemben.

 

Az 1976-ban átadott Konzum Áruház - bár a 2000-es években jelentős konkurenciát kapott a Rákóczi út túloldalán lévő bevásárlóközponttal - manapság is vevőkkel teli.

Körkép az 1988-as karácsonyi készülődésről




- A nyolcvanas években karácsony előtt kelendő volt többek közt a kocsonya, a szaloncukor és a déligyümölcs. Mivel a Konzum kiemelt üzletnek számított, az élelmiszerboltban - az akkori viszonyokhoz képest - széles volt a kínálat a minőségi árukból - emlékezett vissza Hajabács Gizella, aki negyvenkét évet dolgozott a kereskedelemben, a Konzum élelmiszerszintjét tizenöt esztendőn keresztül, előbb 1986 és 1991, majd 1997 és 2007 között vezette.

Mint a rendszerváltás előtt az élet gyakorlatilag minden területét, a kereskedelmet is „felülről" irányították. A termékek elosztásakor a nagy forgalmat bonyolító Konzum Áruház előnyt élvezett, akárcsak a bányász városrészek boltjai.

- A szocialista blokkon belül onnan szereztünk be árut, ahonnan akartunk. Így érkezett hozzánk cékla Lengyelországból, befőtt Bulgáriából. Sok esetben gyakorlatilag könyörögni kellett egyes termékekért, nem volt akkora dömping, mint manapság. A minőség ugyanakkor általában a mostani kínálatnál jobb volt akkoriban - folytatta Hajabács Gizella.

A Konzumban persze nemcsak a naponta 10-12 ezres vevőszámot produkáló élelmiszerszint telt meg vásárlókkal, a karácsonyi időszakban a játékosztályt és az elektronikus termékeket kínáló részleget is valósággal megrohamozták. A '80-as évek végén főként a kazettás magnó, a televízió, a fényképezőgép, a gyerekek körében pedig az építőjátékok, a kisautók és a babák voltak a slágerek. Rengetegen ajándékoztak könyveket, nagy volt tehát az igény a kötetekre is.

- Összehasonlítva a rendszerváltás előtti évtizedeket a maival, úgy látom, napjainkban jobb körülmények között dolgozhatnak a kereskedők, de természetesen manapság is megvannak a szakma nehézségei. Nem panaszkodtunk azonban, szó nélkül vállaltuk a túlórázást: amíg nem fejeztük be a munkát, nem indultunk haza. Karácsony idején pedig erre rátettünk egy lapáttal - idézte fel az egykori boltvezető, aki 2007-ben a Konzumból ment nyugdíjba.


Képünkön
: egy gombostűt sem lehetett leejteni 1982 decemberében a Konzum Áruházban.

Palotás Péter - Fotó: Dunántúli Napló archívum