A karácsonyi hajrá napjaiban sem áll le a dumával a pécsi halárus, Hágendorn József

2019. december 23. hétfő 11:11

A karácsonyi hajrá napjaiban sem áll le a dumával a pécsi halárus, Hágendorn József

Karácsony előtt sem lehet nem mosolyogva távozni a Nagy Lajos Király utcai kis halboltból, a pult mögött tüsténkedő Hágendorn József ugyanis - dacára az utcán kígyózó sornak - mindenkivel remekül el tud csacsogni, de legfőképp a hölgyekkel. 

 

Aki kételkedne abban, hogy az egészen kis boltoknak mára elveszett a varázsuk, keresse fel Hágendorn József üzletét: a megyeszerte jól ismert halárusnál a régi időkből köszön vissza valami, amikor még személyes ismerősként köszöntötték a boltosok a kuncsaftokat, s amikor az áru mellé még jó szó is járt.

Nem volt ez másképp a karácsony előtti napokban sem, amikor - ma már egészen meghökkentő módon - az utcán kígyózott a sor az üzlete előtt.

Az ő, s a hozzá hasonlóan működő vállalkozások iránti tiszteletből elevenítjük most fel Hágendorn Józseffel tavaly készített írásunkat:

 

 

Aki betér a pécsi Haltenger Halboltba, egészen biztosan nem fog csalódottan távozni, hiszen amellett, hogy jó minőségű terméket vásárolhat, egy jóízűt beszélgethet, vagy akár néhány bókot is bezsebelhet az üzlet tulajdonosától, aki nem mindennapi közvetlenséggel szolgálja ki vevőit. Nem véletlenül ismerik úgy a pécsiek Hágendorn Józsefet, mint a nagy dumás halárus, aki különösen a hölgyekre gyakorol komoly hatást. Teljesen mindegy, hogy fiatal lány vagy szépkorú asszony tér be hozzá, legalább egy kedves szóval, dicsérettel illeti - akárhányszor csak megszólal.

- Minden nőben van valami szép, csodálatra méltó, akár kívül, akár belül - vallja Hágendorn József, aki legalább akkora szakértője a gyengébbik nemnek, mint a halaknak. - Én úgy látom, a mai világban a férfiak sajnos megszokják, hogy van egy csodálatos nő mellettük, ezért miután már megszerezték maguknak, nem bókolnak nekik, így nem kapnak elég figyelmet, törődést. Pedig a nőket tisztelni és becsülni kell, különben más fickó után néznek! 

A kellő önbizalommal és jó humorral megáldott halárus nem is hagyja szép szavak nélkül nőnemű vásárlóit. Mindenki a drágája, szíve, aranya, s ha esetleg nem a legdekoratívabb hölggyel találja szembe magát, akkor a cipőjét vagy a táskáját dicséri meg, sőt még a díszes körmöket is szívesen megnézi közelebbről.

"Mindig is vállalkozó típus voltam"

Hágendorn József Nagynyárádon született, a mai napig is ott él, de nem mindig halakkal foglalkozott. Magyar-történelem szakos tanárként kezdte pályafutását, ám a 90-es évek végén megelégelte az oktatási rendszert, s inkább saját vállalkozásba kezdett. A 2000-es évek elején autósiskolát vezetett és polgármesternek is megválasztották falujában. Pécsett először hamburgerezőt nyitottak feleségével, ám Józsefnek mindig is a szíve csücske volt a horgászat, ezért amikor lehetőség adódott rá, halboltot kezdett üzemeltetni Komlón. Olyan sikeres volt a vállalkozás, hogy 2008 decemberében Pécsett is megnyílt a boltja. Az üzletnek azóta rengeteg törzsvásárlója van, a tulajdonos pedig úgy tervezi, még sokáig boldogítja a pécsieket.

Az sem hozza zavarba, ha a nő a párjával érkezik: „Ha az uraság nem kéri ki magának, hogy az asszonyának udvarolok, akkor miért ne?!" Persze a férfi vevőkkel is remekül el tud csacsogni, legyen szó akár a horgászatról, sportról, vagy a halfőzésről, s némelyiket megajándékozza egy névjegykártyával is - ami a szemrevaló hölgyeményeknek kérés nélkül is jár. 

Na de mi van akkor, ha még a mindig jókedvű halárusnak is egyszer rossz napja van? Kérdésünkre Hágendorn József egy homlokráncolással és egy rövid, de tömör mondattal reagált: „nekem nincs olyanom."

- Mennyivel kerül több energiámba, hogy kedves vagyok az emberekkel, akik megtisztelnek azzal, hogy nálam vásárolnak? Semmivel. Ha pedig olyan szép és kedves hölgyekkel találkozhatok nap, mint nap, mint akik ide járnak, hogy is lehetne bármelyik nap rossz - tette fel a költői kérdést munkatársunknak.

Nem csoda hát, hogy aki egyszer ide betért, könnyen visszatalál. Amikor pedig hangoztatják is az elégedett vásárlók - különösen a nők -, hogy legközelebb is jönnek, Hágendorn József csak annyit válaszol: „szeretem, ha ilyenekkel fenyegetnek."

EQM - Fotó: Dittrich Éva (arcíhv)