A járványhelyzet idején is rendkívül népszerű a babaváró támogatás Baranyában

2021. január 02. szombat 10:39

A járványhelyzet idején is rendkívül népszerű a babaváró támogatás Baranyában

Összesen körülbelül 32 milliárd forint segítségben részesültek azok a baranyai családok, akik éltek a babaváró támogatás kínálta lehetőséggel. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint megyénkben október végéig már 3325 szerződést kötöttek, a statisztikából pedig az derül ki, a családvédelmi akcióterv programja - a járványhelyzet ellenére - továbbra is népszerű.


A koronavírus-járvány miatt a gazdaság korábbi lendülete megtört, de jó hír, hogy a családok továbbra is bíznak abban, hogy a pandémia lecsengése után visszaáll a megszokott rend. Erre enged következtetni, hogy a 2019 júliusa óta elérhető babaváró támogatás iránt töretlen az érdeklődés.

Egy meglehetősen kedvező lehetőségről van szó. A kormány döntése értelmében akár tízmillió forint hitelben részesülhetnek a házaspárok, ha a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük rendelkezik minimum három év biztosítási jogviszonnyal. A szabad felhasználású kölcsön a bankfiókokban igényelhető, a folyósított összegre az állam kezességet vállal. A bankokat nem éri veszteség, a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást az állam megtéríti a pénzintézeteknek.


A hitel kamatmentessé válik, ha a kérelem beadását követő öt éven belül legalább egy gyermeke születik a támogatást igénylő házaspárnak, vagy ezen időszak alatt a magzat eléri a 12 hetes kort. Ekkortól nem kell a törlesztőrészleteket fizetni három éven keresztül.


A második baba érkezésekor újabb három esztendőre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30 százalékát elengedik. A harmadik gyermek esetén a fennmaradó összeget már nem kell visszaadni a banknak, így a hitel támogatássá változik. Fontos információ, hogy a lehetőséggel az örökbefogadó szülők is élhetnek.


Szintén előnyös a családoknak, hogy a törlesztőrészletet legfeljebb havi 50 ezer forintban, a futamidőt pedig húsz évben határozták meg.

Érdeklődésünkre a Miniszterelnökség - amely szervezethez tartozik Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter - úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a babaváró támogatás a családvédelmi akcióterv legnépszerűbb eleme Baranyában is.

Ami a konkrét összegeket illeti, a megyében 2019. július 1. és 2020. október 31. között 3325 szerződést kötöttek összesen 32 milliárd forint értékben. A lehetőség révén a családok átlagosan 9,6 millió forinthoz jutottak hozzá. A babaváró országos népszerűségét jelzi, hogy 2019 júliusa óta összesen ezermilliárd forint babaváró támogatást folyósítottak.


További információk a csalad.hu oldalon olvashatók.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com