A Hortobágyra hurcolt és rabszolgamunkára kötelezett családokra emlékeztek Pécsett

2019. június 29. szombat 09:23

A Hortobágyra hurcolt és rabszolgamunkára kötelezett családokra emlékeztek Pécsett

Az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította június 29-ét a kuláküldözés áldozatainak emléknapjává. A kommunista rezsim határozatban ítélte el a magyar középparasztság kegyetlen üldöztetését és megkülönböztetését. Pécsett túlélők és hozzátartozók együtt emlékeztek a Kálvári-dombon álló kopjafánál. 

 

 

Őri László alpolgármester felidézte a kommunista rezsim borzalmait.1950. június 22-ről 23-ra virradóra több tízezer ember szenvedése vette kezdetét.

Éjjel törtek rá Baranyában a határsáv melletti településeken élő gazdákra, hogy aztán embertelen kegyetlenséggel dolgoztassák őket.

A kulákság bélyege nem csak a tehetősebb gazdákra vonatkozott, ideértettek mindenkit, akit a falu társadalmában megbízhatatlannak tartottak. Személyes irataikat elégették, így tették nyilvánvalóvá, hogy már törvényen kívül állnak.

Sok áldozat nyughelye máig nem ismert. Fél évszázadon át beszélni sem lehetett a borzalmakról. A hatalom kínosan ügyelt rá, hogy eltitkolja a hortobágyi munkatáborok meglétét.

Őri László alpolgármester emlékezőbeszédében kiemelte, Magyarország harminc éve a szabadságot választotta, újratemette halottait és hőseit és mindmáig is megőrzi függetlenségét. - A túlélők igazsága nem veszhet feledésbe. Sorsuk egyengette az utat az 1956-os forradalomhoz, majd a rendszerváltáshoz. Ezt a véres, könnyes szellemi örökséget pedig büszkén vállalnunk és őriznünk kell - mondta a városvezető.

 

 

 

Forrás: Pécs önkormányzata