A hírhedt Piroska Presszó helyén ma már józan egykori szenvedélybetegek sütik a pizzát

2015. július 16. csütörtök 12:48

A hírhedt Piroska Presszó helyén ma már józan egykori szenvedélybetegek sütik a pizzát

Gyógyuló szenvedélybetegek kaptak munkalehetőséget egy nemrég nyílt pécsi pizzériában. A Bázis Addiktológiai Szolgálat szakmai vezetője szerint szimbolikus, hogy egy hírhedt presszó helyén üzemel a sütöde. Az eddigi tapasztalatok jók, de keményen meg kell majd küzdeniük, hogy talpon maradjanak a piaci viszonyok között.

Július elsején új kezdeményezés indult a városban: a főként alkohol- és drogproblémákkal küzdőknek segítséget nyújtó Bázis Szolgálat ekkortól üzemelteti a kizárólag házhoz szállítással foglalkozó pizzériáját. Nem is akárhol:

- Szimbolikus jelentéssel bír, hogy a kertvárosi Varsány utcában, a valamikori Piroska Presszó helyén nyitottuk meg a vállalkozást - vágott bele Horváth Tibor szakmai vezető. - Akadtak olyanok, akik óvtak attól, hogy belekezdjünk, ennek ellenére nagyon pozitívak a tapasztalatok, az internetnek köszönhetően hamar elterjedt a hírünk a városban - tette hozzá.

Mint fogalmazott, egyes dolgozóknak még szokniuk kell a fizikai és pszichés igénybevételt. Az első időszakban azt tűzték ki célul, hogy összehangolódjon a csapat, kialakuljon a közös munka rutinja. A pizzériában jelenleg öt teljes állású munkavállalót alkalmaznak, ketten pedig besegítenek. Ők mindannyian gyógyuló szenvedélybetegek.

Jól jön a segítség

Horváth Tibor örömmel számolt be arról, hogy az eltelt rövid időszakban is kaptak támogatást. A Kaja Vadász ételrendelő mobilalkalmazás működtetői a társadalmi felelősségvállalás mentén kedvezményes megjelenést biztosít a pizzériának, a szolgálat egy volt kliense pedig egy robogót ajánlott fel a házhoz szállításhoz. Olyan cégek jelentkezését is várják, akik a piacinál olcsóbban adnák az ételhez szükséges alapanyagokat.

- A nyereséget a szolgáltatásaink fejlesztésére, tehát a betegekre fordítjuk majd, ám egyelőre még a jó kezdet ellenére sem pozitív a mérleg. A nyár az ételkiszállítás tekintetében holtszezon, a legtöbb üzletember ebben az időszakban bizonyosan nem nyitna boltot. Nekünk azonban a tapasztalatszerzés miatt szükségünk van erre a két nyugodtabb nyári hónapra - magyarázta.

A pizzéria elindítása Európa Uniós pályázat keretében történt, október végéig ebből a forrásból tudják a munkabéreket és a járulékokat fizetni. Ezt követően azonban - mondta Horváth Tibor - „a kőkemény piaci viszonyok között kell megmaradni".

Képünkön: a pizzéria munkatársai.

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc