A gyerekeket is megbilincseli a pécsi rendőr, Obendorf Roland, mégis rajonganak érte

2016. május 29. vasárnap 09:36

A gyerekeket is megbilincseli a pécsi rendőr, Obendorf Roland, mégis rajonganak érte

A pécsi középiskolás diákok, akiket immár hat éve oktat, nagyon kedvelik Obendorf Rolandot. Villámgyorsan bilincsel, de más kényszerítő eszközöket is határozottan alkalmaz - ha a szükség úgy hozza, természetesen élesben is. 

A civilben is megmutatkozó, de alapvetően egyenruhában oktató Obendorf Roland nem a puhány vonal képviselője. A törzszászlós ugyan kiválóan beszél, ám mégiscsak gyakorlati ember. Aki villámgyorsan bilincsel, de más kényszerítő eszközöket is határozottan szokott alkalmazni.

Persze a rendbontók kevésbé rajonganak Oberdorf Rolandért érte, mint a tanulók, akik a rendvédelem alapjaival ismerkednek meg Pécsett, a Széchenyi István Gimnáziumban.

Az ilyen legényre szokták mondani: „sűrű gyerek". Még akkor is, ha nem egy tizenévesről van szó, hanem egy olyan emberről, aki lassan két évtizede szolgál kemény posztokon.

Olyanokon, ahol a törvénysértést nem könyvből szokták tanulmányozni a zsiványok, akikkel óhatatlanul kapcsolatba kerülhet.

- Járőrözés közben folyamatosan figyelnünk kell minden rezdülésre, ami a környezetünkben zajlik - jelentette ki a harcművészetekben is jártas Obendorf Roland.

- Ezt azonban állandó gyakorlás, felkészülés nélkül nem tehetnénk meg teljes magabiztossággal. Mi is hibázhatunk, bár ez nem jellemző ránk. A társaimban feltétel nélkül megbízok, remélem ez kölcsönös. A veszély közelében telnek napjaink, de a kockázatot igyekszünk csökkenteni.

Névjegy

Pécsett, 1979-ben született Obendorf Roland, aki gépjármű technikusként végzett középiskolásként. Jelenleg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályának állományában szolgál, csoportparancsnoki beosztásban. Korábban volt határőr is, a terepen szintén otthonosan mozog. A lövészet mellett több harcművészeti ágazatban szerzett jártasságot. Oktatóként belügyi és rendvédelmi ismereteket ad elő a Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy Széchenyi István Gimnáziuma Szakközépiskolája és Sportiskolája falai között, a pécsi belvárosban.

- Alacsonyabb pulzusszámon folyamatosan unatkoznak?

- Lehet abban valami, hogy nekünk lételemünk az izgalom. Ennek ellenére nem vagyunk katonai harcosok, mert ott nagyon gyakran valakinek meg kell semmisülnie. Míg nálunk a konfliktusok megoldása a cél.

- Az élet sűrűjéből merítve szokta átadni tapasztalatait a gyerekeknek?

- Érkezett egy felkérés, ami szerint a belügyi, valamint rendvédelmi ismertek szakon tanulóknak be kellene mutatni a fortélyok egy jelentős részét. Legyen az bilincselés, gumibot használata, más egyéb mesterfogások. Mindezt az iskola sportcsarnokába szoktam megtenni, hetente egy alkalommal. De elméleti tudást is kaphatnak tőlem a hallgatók. Hiszen a jövő generációt, a leendő munkatársaimat is láthatom közöttük.

- Egy szigorú személy, a taktikai mozzanatok rejtelmeinek ismerője miképpen kerül egy középiskola csarnokába?

- Korábban magam is ebben az intézményben tanultam. Ez azért sokat lendített az ügyön. Az itteni vezető kereste meg a szolgálati elöljárómat, parancsnokomat. Kutas József intézetigazgató felkérésére, Dakos József rendőr dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány megbízása alapját tölthetem be ezt a posztot.

- Máshol kémiai kíséreteket figyelnek az érdeklődők, itt viszont teljesen másról van szó. Már-már veszélyes dolgok is akadnak a tananyagban.

- Feltételezhetően ezért is olyan népszerű, amit itt elsajátíthatnak a fiatalok. Némi romantika, a filmvásznak eseményei itt megelevenednek.

- Persze, a pergő képek, amiken a szakértők csupán kacagni szoktak. A világvégéről leadott pontos lövések, a lehetetlen ívű rúgások, a legyőzhetetlen zsaruk hihetetlen csodái.

- Életem párja néha már nevet rajta, amikor az akciófilmek nézése közben a hibákat keresem.De, ha szórakoztató a történet, akkor túl tudok lépni a szakszerűtlenségeken. Mert más a mozi, meg a valódi mozzanatok. Mindegyiket ismerem, ezért aztán tudom is, mi a kettő között az eltérés. De egy mesterlövész tényleg képes kilőni mondjuk egy gázpalackot, még mielőtt az túlhevülve felrobbanna. Szóval nem minden mese, ami a szemünk előtt zajlik.


 

Pucz P. - Fotó: Dittrich Éva