A fanagykövet is megnézte a havihegyi mandulafát

2019. február 14. csütörtök 13:15

A fanagykövet is megnézte a havihegyi mandulafát

Pécsett járt szerdán Rob McBride tree hunter (fanagykövet) abból a célból, hogy megtekintse a havihegyi mandulafát, amely kitűnően tartja rangos helyét az Európai Év Fája verseny szavazásán. Február 16-án, szombaton túra is indul a Remeteréttől, a kirándulás célpontja a Havihegy. 

 

Rob McBride, a híres angol tree hunter (fanagykövet) színes és változatos napot töltött Pécsett a Janus Pannonius Múzeum szervezésében február 13-án.

Elsőként ellátogatott a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályára, ahol egy általános iskolásoknak szóló foglalkozáson vett részt, ahol a gyerekek madárkalácsokat készítettek. Délután a havihegyi mandulafa előtt tartottak rövid flashmobot, amelynek során a Pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola tanulói a Tisza partján mandulafa virágzik című dal havihegyi parafrázisát adták elő. Rob McBride a nap során ellátogatott a Csontváry Múzeumba, ahol a figyelmét különösen felkeltette az alkotó A magányos cédrus című festménye, amely továbbgondolásra (további akciók megtervezésére) késztette a fakutató szakértőt.

A hétvége sem marad program nélkül. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség (a Janus Pannonius Múzeummal közösen) szeretné bemutatni az érdeklődőknek a havi-hegyi mandulafát, ezzel is segítve azt, hogy a február 1-28-ig tartó szavazásra még jobban ráirányítsák a figyelmet.

Ezért február 16-án, szombaton túra indul a Remeteréttől, a kirándulás célpontja a Havi-hegy. A 12 kilométeres kirándulás a távolsági autóbusz-pályaudvarról indul 9.15-kor, a részvevők az Abaligetre induló busznál találkoznak. A templom előtt (kb. 14.00 órakor) a Janus Pannonius Múzeum munkatársai rövid ismertetőt adnak a fáról és a versenyről. A szervezők azt kérik, hogy a kirándulók csizmában vagy sárvédős bakancsban érkezzenek.

A pécsi mandulafára itt lehet szavazni: https://www.treeoftheyear.org/home

Forrás: Janus Pannonius Múzeum