A balliberális pécsi városvezetés nem kíváncsi a civilekre, véli Berényi Zoltán

2021. december 01. szerda 15:59

A balliberális pécsi városvezetés nem kíváncsi a civilekre, véli Berényi Zoltán

A pécsi baloldali városvezetés nem folytatott érdemi és széles körű párbeszédet a civil szervezetekkel a település új civilkoncepciójának előkészítésekor - közölte Berényi Zoltán, a városi közgyűlésben ellenzéki szerepben lévő Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) képviselője, hozzátéve, hogy a történteket a demokrácia megcsúfolásának tartja.

 

Berényi Zoltán azt mondta, a pécsi városvezető koalíció nem kezeli megfelelően a civileket, amit az is mutat, hogy az új pécsi civilkoncepció összeállításakor nem törekedtek a megyeszékhely sokszínű civil életének reprezentálására, a társadalom minél szélesebb körének döntésekbe való bevonására.

Sérelmezte, hogy Zag Gábor, Pécs DK-s alpolgármestere az érintettek egy részét csak hétfő este értesítette a civilkoncepció kedd délutáni, "érdemi és utolsó egyeztetése" előtt, s kifogásolta, hogy a pécsi civil szervezetek jelentős része nem is kapott meghívást e keddi eseményre.

A képviselő szerint "a demokrácia megcsúfolásával és diktátummal ér fel", hogy egy olyan fontos területen, mint a civil élet, a városvezetés megválogatja, mely szervezetekkel tárgyal és melyekkel nem kíván egy asztalhoz ülni olyan fontos döntések előtt, amelyek minden pécsi civil szervezetet érintenek.

Példaként felhozta: olyan régi és beágyazott szervezetek maradtak ki eddig a párbeszédből, mint a megyei Civil Információs Centrum, a Pécsi Közművelődési Kerekasztal, megkerülhetetlen városrészi civil szervezetek, szolgáltatók és a hiánypótló tevékenységeket végző közművelődési feladatellátók.

Félelmének adott hangot, hogy a baloldali pécsi városvezetés a jövőben ideológiai alapon határozza majd meg a civilekkel való közös munkát, illetve ilyen elvek mentén születnek döntések a támogatásukról is.

Berényi Zoltán azt mondta, a pécsi önkormányzat és a településen működő civilek kapcsolatát, feladatmegosztását, együttműködését alapjaiban meghatározó civilkoncepció csak abban az esetben támogatható jó szívvel, ha azt széles körű párbeszéd előzi meg, az összeállítása kapcsán pedig minden szervezet elmondhatja véleményét, javaslatát.

MTI