Megszámlálják a gólyákat Baranyában: szinte biztosan többen vannak, mint tavaly

2019. július 03. szerda 09:54

Megszámlálják a gólyákat Baranyában: szinte biztosan többen vannak, mint tavaly

Magyarországon ötévente végzik el a fehér gólyák egész országra kiterjedő felmérését. Az előzetes adatok alapján biztosra vehető, hogy a baranyai állomány kis mértékben növekedett a tavalyihoz képest, a fiókák száma viszont -a májusi esők miatt - az átlagosnál kevesebbnek ígérkezik, közölte a Magyar Madártani Egyesület Baranyai Csoportja. 

 

 

Országos számlálás utoljára 2014-ben volt, így idén ismét Magyarország teljes területét lefedő felméréssel becsülik meg a fészkelő párok számát, és rögzítik a költési eredményeket.

 

A gólyák többsége már márciusban fészket foglalt, és a párok egy része április elején költésbe kezdett. A madártani egyesület szerint az előzetes adatok alapján biztosra vehető, hogy a megyei állomány kis mértékben növekedett a tavalyihoz képest. A fiókák száma viszont az átlagosnál kevesebbnek ígérkezik, mert a májusi esőzések során viszonylag sok költés ment tönkre.

A végleges eredményekről októberben számolnak majd be.

 

Baranyában 2014-ben Kölkeden költött a legtöbb gólyapár, szám szerint tizennyolc, kedves madarainkból Mohácson nyolc fészkelt.

Öt éve 242 fészket vettek nyilvántartásba. Közülük harmincöt bizonyult lakatlannak, míg három fészket csak magányos gólyák foglaltak el. A fészkelő párok száma 204 volt, ami tizenkilenccel haladta meg az egy évvel korábbit, az 1996-os alapállapothoz viszonyítva azonban még mindig 31,5%-kal kevesebb gólyánk van.

A párok több mint harmada sajnos nem repített fiókákat, a költések zöme a május közepi tartós esőzések során ment tönkre.

A 131 sikeresen költő gólyapár összesen 324 fiókát nevelt fel. A megyében összesen százhuszonkét településen fészkeltek gólyák az idén, közülük a legtöbb a „gólyák földjét", Kölkedet választotta, ahol tizennyolc pár költött. Mohácsnak nyolc pár „saját" gólyája volt.

2017-ben a teljes megyére kiterjedő nyári felmérés során már 234 fészket vettek nyilvántartásba. Ezek közül 40 bizonyult lakatlannak, míg 4 fészket csak magányos gólyák foglaltak el. Akkor összesen 190 pár költött a megyében.

Gólyafészkeket két éve a megye 142 településén találtak, de gólyák csak 127 településen fészkeltek. A legtöbb gólya Kölkeden (13 pár), Mohácson (7 pár), Sellyén (7 pár), Csányoszróban (6 pár) és Oldon (6 pár) költött.

 

M. B.