Ungureanu megtisztelőnek tartja, hogy a PTE díszdoktorrá avatná

2012. szeptember 04. kedd 20:22

Megtisztelőnek tartja és elfogadja Mihai Razvan Ungureanu volt román miniszterelnök a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvostudományi kara által felajánlott honoris causa doktori címet - jelentette ki a politikus kedden az MTI-nek nyilatkozva.

A Pécsi Újság.hu hétfőn számolt be arról, hogy Miseta Attila dékán a romániai magyar tannyelvű orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzés érdekében kifejtett erőfeszítéseiért díszdoktori címet adományozna Ungureanunak. A dékán elmondta: a díszdoktorrá való felterjesztést azért indítványozza, mert "a volt kormányfő sokat tett a magyar nyelvű oktatás megmaradásáért azokon a területeken, ahol magyar kisebbség él. Atavisztikus és ostoba ellenségeskedések ellenére Ungureanu miniszterelnök - a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt - úgy döntött, hogy támogatja a magyar nyelvű orvosképzést. Aki ezért még kockázatot is vállal, megérdemli, hogy díszdoktoraink közé kerüljön".

"Nagyon kellemes meglepetés volt: hálás vagyok az orvostudományi kar dékánjának, a PTE szenátusának azért a megtiszteltetésért, amelyben részesítenek" - mondta az MTI-nek a román politikus. Hozzátette: természetesnek tartja, hogy az adott helyzetben kormányhatározattal alapítottak magyar kart a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE).

2011-ben a MOGYE szenátusának román többsége következetesen elutasította a magyar oktatás önálló tagozatba szervezését, úgy, ahogy azt egyébként az év elején hatályba lépett oktatási törvény előírta. A jobbközép Ungureanu-kabinet, amelyben az RMDSZ is részt vett, 2012 márciusában kormányhatározattal alapított különálló magyar és angol tannyelvű kart a marosvásárhelyi tanintézményben. Egyebek mellett ennek a kormányhatározatnak a megtorpedózása érdekében terjesztett be áprilisban bizalmatlansági indítványt a balliberális ellenzék, ami az Ungureanu-kabinet bukásához vezetett.

"Örülök, hogy méltányolják azt a politikai gesztust, amelyet az általam vezetett kormány természetesnek és szükségesnek tartott. A kormányhatározattal csak az oktatási törvénynek próbáltunk érvényt szerezni a MOGYE-n" - idézte fel Ungureanu.
Rámutatott, hogy az általa azóta megalapított Jobbközép Polgári Kezdeményezés és a körülötte most születő új párt is kiáll a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása mellett. Ugyanakkor kifejtette, hogy szerinte kormánya nem a MOGYE miatt bukott meg.

"A MOGYE-határozat ürügy, nem pedig ok volt a kormány megbuktatására. Sajnos ez teljesen európaiatlan módon ismét jégre tette a román és a magyar politikai párbeszédet. Elítéljük azt, ahogyan (Victor) Ponta (miniszterelnök) és (Crin) Antonescu (szenátusi elnök) urak a társadalom megosztásával próbálkoznak. Nem értünk egyet azzal, amikor azt sugallják, hogy a népszavazástól távol maradó magyar nemzetiségű polgárok nem érdemelnek a többséggel azonos jogokat. Az ilyen politikai magatartás, mint amilyen az általam vezetett kormány megbuktatásakor is megnyilvánult, távolról sem szolgálja az ország lakosságának érdekeit, függetlenül attól, hogy kinek mi az anyanyelve" - fejtette ki az MTI-nek Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök.