Új képalkotó készülékekkel gazdagodott a Klinikai Központ, gyorsabbak lesznek a vizsgálatok

2016. október 10. hétfő 17:06

Új képalkotó készülékekkel gazdagodott a Klinikai Központ, gyorsabbak lesznek a vizsgálatok

Hétfőn adták át a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében azt a két, rendkívül modern képalkotó diagnosztikai készüléket, melyek használatával jelentősen csökken egyes vizsgálatokra - így belgyógyászati, onkológiai, ízületi vizsgálatokra - a várakozási idő. Ráadásul a daganatos megbetegedések időbeni felismerésében is nagy segítségére lehet az orvosoknak ez a fejlesztés.

Európai uniós forrásból szerzett be a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem egy MR (mágneses rezonancia-alapú) és egy PET/CT készüléket, melyeknek köszönhetően jelentősen kibővültek a képalkotó diagnosztikai lehetőségek a PTE Klinikai Központjában.

A PTE Nukleáris Medicina Intézete egy ultramodern PET/CT készülékkel gazdagodott, amely elsősorban a daganatos megbetegedések időbeni felismerésében lehet nagy segítségére az orvosoknak.

Zámbó Katalin egyetemi tanár, a klinika igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: „A PET vizsgálat már nagyon korán képes jelezni a daganatos elváltozást, ugyanis a cukor-felhalmozódásból vonhatunk le következtetéseket, hogy mely fázisban van a betegség. A vizsgálat további előnye, hogy mivel a teljes testet nézi át a készülék, az áttétek is azonnal kiderülnek. Ez pedig a terápiát is nagy mértékben befolyásolja, hogy melyik módszer lehet a leghatékonyabb a gyógyításban." - ismertette a szakmai előnyöket Zámbó Katalin professzor.

Az átadáson elhangzott, hogy a PET/CT készüléket az onkológián felül az ideg- és elmegyógyászati, valamint a kardiológiai vizsgálatoknál is hasznosítani tudják, bár utóbbi vizsgálatokat még nem támogatja az OEP.

A PTE Radiológiai Klinikára egy, a legújabb fejlesztéseket is tartalmazó MR készülék került, mellyel az emberi test valamennyi szerve vizsgálható. A klinika igazgatója, Bogner Péter egyetemi tanár az ünnepélyes átadáson elmondta: „Ez a készülék régóta hiányzott a klinikánknak, hiszen a sürgősségi neurológiai mellett a belgyógyászati, onkológiai vizsgálatok, valamint jelentős számú ízületi vizsgálatok végezhetőek vele, melyekhez az OEP külön finanszírozást biztosít.

A Radiológiai Klinika orvosai szoros együttműködésben a Pécsi Diagnosztikai Központtal így már három MR készüléken biztosítják a város és a megye diagnosztikai igényeit, mely várhatóan jelentősen csökkenti a várólistákat." - adott hangot örömének a klinikaigazgató.

A két új készülékkel a Pécsi Tudományegyetemen immár a képalkotó diagnosztika teljes spektruma rendelkezésre áll, államilag finanszírozott ellátás formájában. Az új eszközök máris teljes kihasználtsággal működnek, az összértékük pedig megközelíti a félmilliárd forintot.

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs