Tanévnyitó az egyetemen: már több mint háromezer külföldi diák tanul Pécsett

2016. szeptember 01. csütörtök 15:10

Tanévnyitó az egyetemen: már több mint háromezer külföldi diák tanul Pécsett

A PTE tanévnyitó ünnepségét a pécsi Kodály Központban rendezték meg a mai nap folyamán, ahol az emberi erőforrások minisztere elmondta: a korábbiakhoz képest hatékonyabban működő, strukturáltabb felsőoktatási rendszer jött létre Magyarországon.

Balog Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén csütörtökön úgy fogalmazott: "az elmúlt másfél évben azon dolgoztunk, hogy egy biztos anyagi és jogi alapokon nyugvó, állami és közösségi forrásokból egyaránt táplálkozó, a magyar és a nemzetközi munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó, illetve a nemzetstratégiai céljainknak megfelelő felsőoktatási rendszert teremtsünk".

Átalakult az ország képzési szerkezete, intézményhálózata - emelte ki a miniszter, aki az értékalapú tudás és a versenyképesség fontosságát hangsúlyozta a közneveléssel és a felsőoktatással kapcsolatban.

Emlékeztetett arra, hogy szeptembertől számos főiskola az alkalmazott tudományok egyetemévé vált, illetve látványosan bővültek a duális képzés lehetőségei. Kiemelte, hogy a doktorandusz-hallgatók egy 2+2 éves rendszerben kezdhetik meg képzésüket.

"Most már kimondhatjuk, hogy az egyetemi kancellárok belépése változtatott a korábbi rossz működési modelleken", az intézmények gazdasági pénzügyi tevékenysége átláthatóbbá vált - hangoztatta Balog Zoltán.

Szólt arról is, hogy a 2010 első negyedévében 3,7 százalékos diplomás munkanélküliségi rátát az idei év hasonló időszakára 2,7 százalékra sikerült mérsékelni. A diplomások foglalkoztatásában jelenleg Magyarország áll a legjobban Európában - jelentette ki.

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a diákok felsőoktatás iránti bizalma újra erősödik: idén öt százalékkal nőtt az intézményekbe jelentkezők száma, amely meghaladja a 111 ezret. Jövőre és 2018-ban is folytatódik a felsőoktatási dolgozók idén kezdődött béremelése - jelezte a politikus.

A pedagógus életpálya-modellre térve örömtelinek nevezte, hogy az előző évekhez képest idén 30 százalékkal többen jelentkeztek tanári pályára.

A miniszter az eseményen javaslatot tett a jövőre alapításának 650. évfordulóját ünneplő pécsi egyetem jubileumi eseményei állami támogatásának a jelenlegi 565 millió forintos összegről 650 millió forintra növelésére is.

Mint felidézte, a kormány a Modern városok program keretében 24 milliárd forinttal támogatja az intézmény fejlesztését, amelynek egyik fő célkitűzése a városban tanuló külföldi diákok számának 2020-ig történő megduplázása. Felhívta a figyelmet, hogy a PTE hallgatóinak 15 százaléka külföldi, a magyar felsőoktatási intézményekben ez az arány átlagosan 10 százalék. Kitért arra is, hogy a Pécsre érkező fejlesztési forrásból "komoly összeg" jut majd a külföldön dolgozó tudósok hazacsábítására.

Bódis József, a PTE rektora a megfogalmazása szerint a 2017-es alapítási jubileum "főpróbáját" jelentő eseményen bejelentette: szeptembertől meghaladta a háromezret a városban tanuló külföldi hallgatók száma, "úgy hogy ehhez a felajánlott forrásból még egyetlen fillért sem használtunk fel".

Az orvosprofesszor felelevenítette, hogy másfél éve, a vállalás idején kétezer külföldi hallgatója volt az egyetemnek. A jubileumi év programjainak tartalommal való megtöltésének fontosságát is hangsúlyozta a rektor, aki hozzátette: az egyetemnek minden lehetősége megvan arra, hogy nemzetközi mércével mérve is fejlődjön, valamint méltó legyen az alapítókhoz.

Az ünnepi szenátusi ülésen Balog Zoltán és Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Trefort Ágoston-díjat adományozott Kovács Bélának, a PTE jogi karának dékáni hivatalvezetőjének, Lehocki Balog Andreának, Szegedi Tudományegyetem orvoskarán működő külföldi hallgatók oktatási központ vezetőjének, Nagy Rezsőnek, az Óbudai Egyetem műszaki karának főiskolai docensének, Pupus Tibornak, a Pannon Egyetem Georgikon karának professzorának, valamint a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának nyugalmazott főiskolai tanárának, Fülöp Lászlónak.

Jancskárné Anweiler Ildikó PTE műszaki és informatikai karának főiskolai docense, Kránicz János, a pécsi egészségtudományi kar professor emeritusa és Pajor László a PTE orvoskarának egyetemi tanára Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet vehetett át a politikusoktól.

Balog Zoltán a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöki kinevezését Csépe Valériának, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levező tagjának, az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának professzora részére adta át. A bizottság tagságára szóló megbízatást Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke vehette át.

MTI - Fotó: MTI/Sóki Tamás