Rövid gépipari és informatikai képzéseket indít a PTE

2016. november 22. kedd 17:33

Rövid gépipari és informatikai képzéseket indít a PTE

A 2017-ben 650. alapítási évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem IV. Regionális Műszaki és Felsőoktatási Fórumát november 22-én rendezték. Bódis József, a PTE rektora, Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke bejelentették, hogy a helyi cégek, a városi és megyei szereplők együttműködése révén a PTE Műszaki és Informatikai Kara mechatronikai szakirányú továbbképzést, valamint négy rövid ciklusú informatikai képzést indít a 2017. februárban kezdődő szemeszterben - igazodva a piac igényeihez.

A jövőre alapításának 650. jubileumi évét ünneplő Pécsi Tudományegyetem a Modern Városok Program keretében jelentős fejlesztéseket indított el idén. A cél az egyetem hazai és nemzetközi versenyképességének javítása, az oktatási környezet minőségének fejlesztése, és a külföldi hallgatói létszám jelentős növelése. Az oktatási fejlesztések tekintetében kiemelt szerepet szán a PTE Műszaki és Informatikai Kara (MIK) a gyorsan változó piaci igényekhez történő alkalmazkodásnak a műszaki és informatikai képzések terén.

A Pécsi Tudományegyetem képviselői a helyi cégek igényeinek felmérése érdekében egyeztetett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK), a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, a PBKIK Informatikai Bizottsága, az Információmenedzsment Innovációs Klaszter és az Infostrada Klaszter képviselőivel a piaci igények alapján indítani tervezett képzésekről.

A gépipari cégek igényei alapján első lépésben a pécsi műszaki kar 2017. februártól elindítja a mechatronikai szakirányú továbbképzést a cégek által megfogalmazott szakmai elvárások alapján. A gyakorlatorientált képzésekben mind a vállalati szereplők, mint oktatók, mind a vállalatok, mint oktatási gyakorlati helyszínek is részt vesznek.

A fentiekhez hasonlóan az informatikai cégek igényei alapján négy rövid ciklusú, 12 hónapot felölelő képzést indít a PTE MIK februárban. E képzések témája: informatikai biztonság, JAVA programozás, Linux üzemeltetés, web programozó.

A jövőben további képzések indítását tervezi a PTE Pécs Megyei Jogú Várossal és a Baranya Megyei Önkormányzat támogatásával együtt a helyi cégek szakember-igényeinek kiszolgálása érdekében. A PBKIK a helyi gazdaság és gazdasági szereplők szempontjait és érdekeit képviseli ebben az együttműködésben.

A PTE Műszaki és Informatikai Kar fejlesztése, új gépipari és informatikai képzési rendszerek fejlesztése fontos előrelépés egy hosszú, a gazdasági jövőnket megalapozó folyamatban. A külföldi hallgatói létszám emelése érdekében Pekingben nemzetközi hallgatók beiskolázását koordináló Bachmann Bálint, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja a világhálón keresztül köszöntötte a fórum tagjait.

Képünk illusztráció.

Forrás: PTE