Rendkívül hasznos eszközökkel gazdagodott a PTE KK Gyermekklinikája

2023. május 25. csütörtök 17:30

Rendkívül hasznos eszközökkel gazdagodott a PTE KK Gyermekklinikája

Az Országos Jótékonysági Vadásztársaság (OJV) adományából speciális gyógyszerporlasztó és lélegeztető gép párásítására szolgáló készülékeket vásárolt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztálya. Az új eszközök a lélegeztetett gyermekek gyógyítását segíti. Az ünnepélyes átadást csütörtökön tartották Pécsett a gyermekklinikán.

 

 

Immár hagyomány, hogy az Országos Jótékonysági Vadásztársaság rendszeresen megajándékozza - több más kórházzal együtt - a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikáját. Az elmúlt években ultrahang és elektroterápiás készüléket, valamint digitális, hordozható mellkas-szívó berendezést tudott beszerezni a pécsi Gyermekklinika a jótékony vadászoknak köszönhetően.

Éves szinten több mint 300 gyermeket ápolnak a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán, mely regionális centrumként a délnyugat-dunántúli régió valamennyi súlyos esetét ellátja. Közülük nagyjából minden ötödik gyermek szorul lélegeztetésre. Ezért döntöttek úgy a klinikánál, hogy ezúttal a támogatást a lélegeztetett betegek gyógyszerelésében használatos eszközök beszerzésére fordítják.

Az új készülékek kapcsán Rózsai Barnabás, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályának vezetője elmondta: „Lélegeztetett betegek esetében a maszkon keresztüli gyógyszerporlasztás nem alkalmazható, hiszen azt nem lehet csatlakoztatni a lélegeztető tubushoz. A speciális porlasztó a lélegeztető gép rendszerébe becsatlakoztatható, és a légzőkör megszakítása nélkül alkalmas arra, hogy gyógyszert juttasson a légutakba. A párásító készülék pedig 100%-os páratartalmat biztosít és melegít, megakadályozva a légutak kiszáradását a lélegeztetés folyamán" - ismertette az új eszközök előnyeit az osztályvezető orvos.

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikán csütörtökön tartott ünnepélyes átadón Fejes László ügyvezető képviselte az Országos Jótékonysági Vadásztársaságot, míg a PTE Klinikai Központ részéről Decsi Tamás professzor, a klinika igazgatója és Rózsai Barnabás, a klinika intenzív osztályának vezetője köszönte meg a rendkívül hasznos adományt, valamint beszédet mondott Nagy Csaba országgyűlési képviselő. Az új eszközök mintegy 1,8 millió forintba kerültek.

 

 

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs