Pécsett nincs várólista a lombikbébi programhoz, évente nagyjából 150 baba jön világra

2017. szeptember 15. péntek 09:01

Pécsett nincs várólista a lombikbébi programhoz, évente nagyjából 150 baba jön világra

Az ország egyik legelismertebb meddőségi központja működik Pécsett, az egyetem égisze alatt. Városunkban évente nagyjából százötven gyerek születik a lombikbébi programnak köszönhetően, de a kutatások révén jó esély van arra, hogy ez a szám a közeljövőben emelkedni fog.

Egyre több kezelést végeznek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Meddőségi Központjában, köszönhetően többek közt annak, hogy a korábbinál magasabb összegű támogatást nyújt a beavatkozáshoz az állam. Az intézmény szakmai vezetője, Dr. Várnagy Attila érdeklődésünkre elmondta, városunkban évente nagyjából százötven gyermek születik a lombikbébi program révén.

A kezelés érvényes társadalombiztosítással öt alkalommal ingyenes, ám a gyógyszerekért még úgyis több mint százezer forintot kell fizetni, hogy az állam hetvenről kilencven százalékra emelte az ehhez nyújtott támogatás mértékét. Ha azonban ennyi kezelés nem elég, a nem finanszírozott beavatkozásokért már nagyjából 300-500 ezer forintot kérnek.

A pécsi Meddőségi Központban mindent megtesznek, hogy már a finanszírozott beavatkozás sikerrel járjon. A jelentkezőket nem váratják, a kötelező vizsgálatok után gyakorlatilag azonnal indulhat is a kezelés.

E mellett számos kutatást végeznek annak érdekében, hogy a program keretében a mostaninál több gyerek szülessen.

- Központunk sajátsága, hogy a rutin klinikai ellátás mellett különböző kutatásokat végzünk a hatásfok növelésére olyan módszerekkel, amelyek nem igénylik az embriók vizsgálatát.

Dr. Várnagy Attila hozzátette, munkájukról számos nívós külföldi tudományos lapban beszámoltak, hamarosan pedig - bízik benne - a gyakorlatban is felhasználható eredményeket mutatnak fel.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: Löffler Péter