Pécsett gyűlnek össze a legjobb földrajzos fiatalok

2017. március 09. csütörtök 18:00

A Modern Geográfus Alapítvány és a PTE Földrajzi Intézete március 10-11-én rendezi meg a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi verseny országos döntőjét. 

Nyolcadik alkalommal gyűlnek össze Pécsett azok a 15-19 éves középiskolások, akik a megelőző két, online, illetve írásbeli fordulóban a legjobbnak bizonyultak. A versenynek önmagán túlmutató célja van, hiszen válogatóként működik az iGEO Nemzetközi Földrajzi Olimpiára.

A döntőbe jutott diákok egyénenként, angol nyelven mérik össze tudásukat, amelyben a legfőbb hangsúlyt a földrajzi problémák felismerése, értelmezése, innovatív megközelítéseire helyezik a szervezők. Hangsúlyozottan többről, illetve másról van szó, mint amit a diákok a hazai iskolákban használt tantervek szerint elsajátítanak. Ennek megfelelően a döntőbe jutott 10 tanuló egy gyakorlati, terepi, valamint egy szóbeli feladatsort teljesít majd, ahol különböző készségeiket vizsgálva alakul majd ki a végső sorrend.

A legjobb négy versenyző képviselheti Magyarországot az augusztus 2. és 8. között megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen, Belgrádban, Szerbiában. A versenyzők az ország minden részéből érkeznek, Soprontól Budapesten át Miskolcig. Az őket elkísérő felkészítő-tanárok számára a terepi forduló alatt a Földrajzi Intézet munkatársai tartanak előadásokat a geográfia néhány aktuális, érdekes területéről.

A versenyt rendező Modern Geográfus Alapítvány munkáját az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, mint közreműködő szervezet a Nemzeti Tehetség Program keretei között 4 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

Forrás: PTE