Nemzetközi településfejlesztés-képzési program indult

2018. április 26. csütörtök 15:24

Nemzetközi településfejlesztés-képzési program indult

168 ezer eurót nyert el a Pécsi Tudományegyetem vezetésével alakult konzorcium az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 első pályázati felhívásán. Az ISD Uni projekt célja, hogy a régióban jelenleg még nem elérhető integrált településfejlesztési képzési programot alakítsanak ki a Pécsi Tudományegyetem vezetésével, és a horvátországi Északi Egyetem Építőmérnöki Karának, valamint a Baranya Megyei Önkormányzatnak közreműködésével.  

A projekt a magyar és horvát hallgatók, oktatók, építészek, településfejlesztési szakemberek, építőmérnökök és települési önkormányzatok közötti együttműködéssel valósul meg.

A megvalósítás során az akcióterületen gyűjtött integrált településfejlesztési gyakorlatok hasznosítását a Baranya Megyei Önkormányzat biztosítja, a horvátországi egyetem munkatársainak tapasztalataival kiegészítve. A készülő tanulmánykötet és ISD kísérleti képzés ezen tapasztalatok alapján, és a PTE munkatársai általi feldolgozással, hat tematikus területen alapul: ISD módszertan és jó gyakorlatok, települési beruházás, épített környezet, közlekedés, zöldterületek, fenntartható építészet.

A projekt tevékenységei a határmenti régióban valósulnak meg, mindkét oldalon 3-3- településen: Harkány, Siklós, Villány és Ludbreg, Prelog, Varazdin.

A projekt keretében nemzetközi konferenciát rendezett a Pécsi Tudományegyetem április közepén. A rendezvényen a szakmai megvalósításért felelős szakemberek adtak tájékoztatást, majd a projektben részt vevő hallgatók ismertették az egyes kutatási témáikat.

Forrás: PTE