Nem egyszerű, de nem is lehetetlen: így lehet idősebb fejjel a pécsi egyetemre jelentkezni

2017. november 10. péntek 09:30

Nem egyszerű, de nem is lehetetlen: így lehet idősebb fejjel a pécsi egyetemre jelentkezni

Sokan vannak, akik nem elégednek meg egyetlen diplomával, ezért több okleveleket is magukénak akarnak tudni. Ugyanakkor bizonyára vannak olyanok is, akik még nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, de szeretnének egyetemre vagy főiskolára jelentkezni, noha már évekkel korábban érettségiztek. Számukra készítettünk összeállítást a fontos tudnivalókról a PTE Oktatási Igazgatóságának segítségével.

A kétszintű érettségit 2006-ban vezették be hazánkban. A korábban érettségizettek esetében a letett érettségi eredmények - egy átszámítási táblázat alapján - jelenleg (2017-ben és 2018-ban) is beszámíthatók a felvételi eljárásba, amennyiben a felvételi követelmény az adott szakra nem emelt szintű érettségi.

Ha az adott szakra kötelező az emelt szintű érettségi, és a jelentkező a kétszintű érettségi bevezetése előtt érettségizett, akkor számára az úgynevezett felsőoktatási felvételi szakmai vizsga (FFSZV) bevezetésével új lehetőség nyílt a felsőoktatási intézményekbe történő bejutáshoz.

Folyamatosan növekedik azon képzések száma, amelyekre csak azok jelentkezhetnek, akik egy vagy több tárgyból emelt szintű érettségivel rendelkeznek. Az idei évet megelőzően azok, akik nem szereztek korábban felsőfokú végzettséget, az emelt szintű érettségit csak akkor tudták teljesíteni, ha az adott tárgyból emelt szinten érettségi vizsgát tettek.

- Az FFSZV gyakorlatilag a korábbi években - 2006-tól - a meghirdetett írásbeli emelt szintű érettségi vizsgák valamelyikének a vizsga előtti napokban kisorsolt változata, amelyet FFSZV-ként lehet letenni - közölte az Oktatási Igazgatóság.

Ezek az FFSZV legfontosabb szabályai:
- az FFSZV-re a képzésre történő jelentkezéssel egyidejűleg a felvi.hu felületen kell elektronikusan jelentkezni,
- csak abból a tárgyból van lehetőség vizsgázni, amelyből letett emelt szintű érettségi vizsga a jelentkező által megjelölt valamely képzésre történő bejutás feltétele,
- az FFSZV-t vizsgatárgyanként egy-egy napon bonyolítják le valamennyi érintett felsőoktatási intézményben,
- az FFSZV-t a jelentkező csak a behívó felsőoktatási intézményben és a vizsgabehívóban szereplő időpontban teheti le,
- az FFSZV helyszínének, időpontjának módosítására nincs lehetőség,
- az FFSZV akkor váltja ki az emelt szintű érettségi követelményt, amennyiben az eredmény eléri a 45%-ot - ebben az esetben jár a jelentkezőnek az emelt szintű érettségi teljesítéséért járó 50 többletpont,
- a jelentkezés során az érettségi pontok számításánál az FFSZV tantárgyának megfelelő, korábban letett középszintű érettségi vizsgaeredményt számítják be (nem az FFSZV százalékos eredményét),
- az FFSZV eredménye csak az adott felsőoktatási felvételi eljárásban használható fel és nem eredményez az adott tantárgyból emelt szintű érettségi eredményről szóló bármilyen igazolást vagy tanúsítványt.

Lényeges még, hogy aki korábban szerzett felsőfokú végzettséget, az kérhette és most is kérheti a felvételi pontjainak meghatározását a korábban általa szerzett felsőfokú oklevél minősítése alapján. Az egyes intézmények saját hatáskörükben szabályozhatják, hogy mely képzésen milyen korábbi végzettség alapján adnak lehetőséget az ilyen pontszámításra.

 

H. L. B. - Fotó: pixabay.hu