Napelemmel működő okospadot helyeztek el az egyetem bejáratánál az Ifjúság úton

2018. augusztus 03. péntek 11:04

Napelemmel működő okospadot helyeztek el az egyetem bejáratánál az Ifjúság úton

A világ egyik legsokoldalúbb köztéri bútorát helyezték el a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Igazgatóságának munkatársai a „Zöld Egyetem" program keretében.   

 

A napelemmel működő okospad minimalista külsővel és roppant gazdag belsővel rendelkezik. Elegáns és remekül illeszkedik környezetébe, optimalizálja saját energiafelhasználását, világítást, mobiltelefontöltést és internetkapcsolatot biztosít a felhasználók számára. Beépített érzékelőivel képes adatokat gyűjteni a
kihasználtságról és a környezeti körülményekről. A 800 kilogrammig terhelhető acélvázas szerkezet a legzordabb időjárási körülményeknek is ellenáll, tűzbiztos és bármikor könnyen újrapolírozható.

Az okospad egy független felhasználású, vezeték nélküli készülék - töltővel és két smart USB csatlakozóval rendelkezik, melyek gyors töltést tesznek lehetővé a mobilkészülékek részére, mindezek mellett biztonságosak az akkumulátorok számára. A 4G router segítségével az internetkapcsolat a pad négy méteres körzetében elérhető.

A horvát származású Ivan Mrvoš tervezte Steora pad egyik nagy erénye a mobilitás, tetszés szerinti helyre telepíthető, más speciális hálózat, gépesítés vagy kábelezés kiépítése nélkül.

„Az első okospad az egyetem Ifjúság úti bejáratánál kapott helyet, nem véletlenül, hiszen a legnagyobb létszámmal és legszélesebb képzési portfólióval rendelkező karok működnek itt. Minden bizonnyal szeretni és használni fogják a hallgatók, hiszen amellett, hogy környezetkímélő újítás, a diákok kényelmét, igényeit szolgálja" - mondta el Berkes György a Műszaki Igazgató.

Forrás: PTE