Modern nemzetközi központot alakítanak ki az egyetemen, kezdődhet az építkezés

2017. szeptember 19. kedd 09:12

Modern nemzetközi központot alakítanak ki az egyetemen, kezdődhet az építkezés

Az egyetemfejlesztési projekt része, hogy a Nemzetközi Oktatási Központ, valamint az Idegen Nyelvi Központ a Damjanich utcai egyetemi épületbe költözik, és 2018 őszétől a legkorszerűbb audiovizuális eszközökkel felszerelt környezet és számos egyéb szolgáltatás segíti a nemzetközi hallgatók beilleszkedését. Az eredményes közbeszerzést követően a Pécsi Tudományegyetem a kivitelezői szerződést aláírta, és a munkaterületet átadta a kivitelezőnek. 

A Modern Városok Program keretében megvalósuló egyetemfejlesztési projekt egyik legfontosabb célja az idegen nyelvű képzésekben résztvevő hallgatók létszámának növelése. E cél elérése érdekében nélkülözhetetlen a jelenlegi nyelvi és szakmai előkészítők, téli-nyári egyetemi és külföldi célcsoportoknak szervezett különböző időtartamú kurzusok kínálatának bővítése, és az ehhez szükséges infrastruktúra megfelelő kialakítása.

Lényegében, a PTE-n belül működő Nemzetközi Oktatási Központ szervezi a külföldi hallgatók számára az előkészítő idegen nyelvű oktatási programokat. A kurzusok nagy előnye, hogy elismertethetőek a külföldi oktatási rendszerekben is, továbbá, hogy az adott előkészítő program illeszkedik az aktuális felvételi vizsgák követelményeihez.

Nem véletlen, hogy a nyelvi programokon résztvevő hallgatók közül a PTE-re felvettek aránya 95 százalék, nem beszélve arról, hogy a képzéseken túl a diákok megismerik az egyetemi életet, a magyar kultúrát, a nyelvet, és a várost.

Az akkreditált, nemzetközi ECL nyelvvizsga rendszer működtetése az Idegen Nyelvi Központ kiemelt tevékenységi körébe tartozik. 15 választható nyelvből, évente 16-20 ezer vizsgázó méretteti meg magát.

A főépület felújítása, az eszközbeszerzés és a parkrendezés mintegy 850 millió Ft összegből valósul meg.

„A külföldi hallgatói létszám növeléséhez érdemben hozzájáruló fejlesztésről van szó, amely reményeink szerint új kapcsolódási pont lesz a pécsi középiskolák és az egyetem között. Ugyanakkor több is ennél, közös, városi élettér, ahol a nemzetköziség és interkulturális élmény áll a fókuszban" - jegyezte meg a beruházás kapcsán Dr. Tarrósy István, a PTE külügyi igazgatója. A széles spektrumú nyelvi képzések, a bőséges hallgatói szolgáltatások, a korszerű infrastruktúra és a felújított, zöld környezet az Egyetem számára bevételvonzó tényező, amelyből minden bizonnyal a Város is profitál majd.

 

Forrás: PTE