Megújult a pécsi egyetem egyik legértékesebb aulája

2017. június 16. péntek 07:30

Megújult a pécsi egyetem egyik legértékesebb aulája

A tanévzáró ünnepi szenátusi ülés keretében adta át Bódis József rektor a hallgatók és az oktatók számára a megújult Dr. Halasy-Nagy József Aulát a Pécsi Tudományegyetemen. Az aulát Udvardy György megyéspüspök a ceremónia keretében megáldotta. Az ünnepségen minisztériumi kitüntetéseket, kiválósági okleveleket, professor emeritusi, címzetes egyetemi tanári és docensi címeket, valamint habilitált doktori, PhD- és DLA-okleveleket adtak át.

Az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulóját idén ünneplő Pécsi Tudományegyetemen fontosnak tartották, hogy az egyetemalapítást megörökítő szekkójáról nevezetes Dr. Halasy-Nagy József Aula is régi pompájában ragyoghasson a kerek évfordulóra. Mint ismeretes, Halasy-Nagy József a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem első rektora volt - utólag róla nevezték el az aulát. Az ő rektorsága idején, 1923-ban kérte fel Klebelsberg Kuno, vallás- és közoktatásügyi miniszter Dudits Andor festőművészt az aula fő díszítőelemének elkészítésére. Korabeli feljegyzések így írnak az alkotásról: „a pécsi studium generale alapításának azt a mozzanatát ábrázolja, amikor Vilmos püspök V. Orbán pápa dekretumát az egyház képviselőjének, a tanulóknak és a tanároknak tudomásul adja."

Ezt a szekkót, vagyis száraz falfelületre készített festményt újította fel idén, tehát a jubileum évében az egyetem felkérésére Boromisza Péter Munkácsy díjas festőrestaurátor. Az Aula belső falán új faliképek kaptak helyet, amelyek a tudományterületeket, valamint az egyetem, a város és az egyházmegye egységét ábrázolják. A díszítőfestést Mauks Zoltán és Mauksné Dittrich Csilla végezte, a művészházaspár a Magyar Restaurátorok Egyesületének tagja, és szakmájuk igazi mesterei.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora az aulaavatás kapcsán hangsúlyozta: „Nagy öröm számunkra, hogy újra ebben az egyetemi szentélyben, a Dr. Halasy-Nagy József Aulában ünnepelhetjük a pécsi egyetem kiemelt eseményeit, vagy adhatjuk át a magas rangú elismeréseket, okleveleket. Ennek az aulának olyan atmoszférája van, amely méltóképpen tiszteleg az első magyar egyetem alapítói, az akkori döntéshozók előtt. Akkor indult ugyanis útjára a hazai felsőoktatás, és a szellemi jogfolytonosságot kötelességünk nekünk, az utódoknak megőriznünk, és továbbörökítenünk." - mondta el köszöntőjében a rektor.

Az aulában természetesen nemcsak a szekkón dolgoztak a szakemberek, de a székek, faburkolatok és a pulpitus is megújult, a technikai hátteret pedig a nyár folyamán fogják fejleszteni. Az aula felújítása összesen 24 millió forintba kerül, amelyhez az OTP Bank támogatóként jelentős mértékben járult hozzá.

Forrás: PTE