Megerősítette együttműködését a Magyar Vöröskereszt a Pécsi Tudományegyetemmel

2017. december 12. kedd 14:50

Megerősítette együttműködését a Magyar Vöröskereszt a Pécsi Tudományegyetemmel

Kedden délelőtt együttműködési megállapodást írt alá Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. A kontraktus megerősítette a két intézmény meglévő kapcsolatát, mely szerint a Vöröskereszt szaktudásával és tapasztalatával elősegíti a PTE hallgatói, tanulói és munkatársai egészséges életmódjának, társadalmi jelenségek iránti érzékenységének, a saját és mások életminőségéért érzett felelősségének kialakulását. 

 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói hagyományosan jól szerepelnek az Országos Felsőoktatási Véradóversenyen, elég, ha csak arra emlékezünk, hogy a 2015/16-os tanévben megnyerték a legnagyobb egyetemek kategóriáját.

Emellett rendre segítenek a bajba jutottaknak, így például a 2013-as árvízhullám
idején egy busznyi hallgató szerveződött össze néhány nap alatt, és építették a gátat, több száz méter hosszan. A külföldi hallgatók a nemzetközi est teljes bevételét minden évben jótékony célra fordítják, a napokban pedig az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) juttat majd el egy nagyobb ajándékcsomagot a
leukémiás gyermekek számára.


A fentiekből jól látszik, hogy a pécsi egyetemi polgárokra lehet számítani szükség esetén, ugyanakkor fontos, hogy mindez szervezett körülmények között, profi háttértámogatással működjön.

Ebben tud és akar segíteni a Magyar Vöröskereszt, mint civil szervezet, amely 1881 óta végzi humanitárius feladatait az emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség alapelvek mentén.


Az együttműködés értelmében a Magyar Vöröskereszt a PTE polgárai számára az egészséges életmóddal, egészségmegóvással, mentálhigiéniával, szenvedélybetegségekkel - különösen drog-, alkoholprevencióval - kapcsolatban felvilágosító előadásokat, tájékoztatókat és tanácsadásokat rendez.

Emellett a Baranya megyei Vöröskereszt elsősegély, baleseti- és katasztrófaelhárítási szimulációs gyakorlatokat is szervez a jövőben a PTE-n.

A kontraktus szerint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat vállalja, hogy a Magyar Vöröskereszttel egyeztetve az EHÖK által szervezett rendezvényeken, programokon helyszín biztosításával meghirdeti és népszerűsíti a hallgatók körében a véradást, továbbá megjeleníti azt a hallgatói önkormányzatok Facebook felületén és a hirdető táblákon, valamint a hallgatói rendezvényeken hirdeti a programot.

Forrás: PTE