Kinevezés: Miseta Attila személyében új rektor irányítja júliustól a Pécsi Tudományegyetemet

2018. május 25. péntek 08:29

Kinevezés: Miseta Attila személyében új rektor irányítja júliustól a Pécsi Tudományegyetemet

A köztársasági elnök április 23-án kelt határozata szerint - Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások korábbi miniszterének javaslatára - a Pécsi Tudományegyetemen Miseta Attila egyetemi tanár látja el a rektori feladatokat július 1-től 2022. június 30-ig. 


A rektori kinevezésről szóló határozat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

Amint arról beszámoltunk , tavaly december 18-án tartották a Pécsi Tudományegyetem szenátusának rendkívüli ülését, amelyen a testület negyvenegy tagja volt hivatott dönteni arról, kit javasolnak Bódis József professzor utódjának július elsejétől a rektori székben.

A jelenlegi egyetemvezető, Bódis József mandátuma 2018. június 30-án lejár, ő már nem pályázhatott újból a posztra. A 2018. július 1-jén kezdődő következő rektori ciklus vezetésére négyen nyújtottak be pályázatot: Bachmann Bálint, a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar dékánja, Betlehem József, az Egészségtudományi Kar dékánja, Gábriel Róbert, a Természettudományi Kar vezetője, valamint Miseta Attila, az orvostudományi kar első embere.

Az ülés megkezdése előtt jelentette be Fábián Adrián, a választási bizottság elnöke, hogy Bachmann Bálint írásban visszavonta pályázatát.

A rektorjelölteknek a szavazás előtt öt percük volt a bemutatkozásra. Betlehem József professzor az innováció fontosságát hangsúlyozta beszédében, kiemelve az egyetem jelentőségének növelését mind országos, mind nemzetközi szinten. Emellett kiemelte a piacképes diploma jelentőségét, hogy a végzett egyetemisták munkaerő-piaci foglalkoztatottsága növekedjen.

Szintén fontosnak tartotta a vállalkozásfejlesztést, a pécsi Science Park létrehozását, a paksi atomerőmű-fejlesztésekhez való kapcsolódást, kiválósági központok kialakítását és a Klinikai Központ további fejlesztését.

Gábriel Róbert szerint az egyetem nem ugrotta még át az „üvegplafont", nem ütötte még meg a nemzetközi mércét, amit azonban összefogással, az oktatási rendszer fejlesztésével, az elnyert források hatékony felhasználásával és továbbiak elnyerésével el lehet érni.

Miseta Attila a „tradíció és haladás" jelszavával vágott bele mondandójába, amely össze kell tudni egyeztetni a tudomány fejlődését és a hagyományokat, ugyanakkor a konzervativizmusnak nem szabad megakasztania az innovációt. Ő is kitért az oktatói gárda erősítésének és a nyugodt adminisztráció megteremtésének szükségességére.

Beszédében hangsúlyozta, hogy számít rektorjelölt társaira a további munkában, amely által és a - kancelláriával is megvalósítandó - kívánt együttműködéssel komoly eredmények érhetők el.

A rövid szónoklatok után kezdődhetett a titkos szavazás. A negyvenegy elektor első körben nem tudott dönteni az aspiránsokról, Betlehem József és Miseta Attila egyaránt 15-15 voksot kapott, míg Gábriel Róbert tizenegyet. Így a szükséges második forduló előbbi két professzor között dőlt el - mint kiderült, 23-18 arányban Miseta Attila javára.

EQM