Kevesebben jelentkeztek a PTE-re, mint tavaly - 68 éves a legidősebb aspiráns

2018. április 18. szerda 08:34

Kevesebben jelentkeztek a PTE-re, mint tavaly - 68 éves a legidősebb aspiráns

Lezárult az idei felsőoktatási jelentkezések első köre, megnéztük, hogy idén hányan jelentkeztek a Pécsi Tudományegyetemre. Az adatokból kitűnik, hogy tavalyhoz képest csökkent - igaz, csak három százalékkal - a pécsi universitasra jelentkezők száma, akik továbbra is a slágerszakok valamelyikére igyekeznek felvételt nyerni.

A PTE Oktatási Igazgatóságának adatai szerint idén a pécsi egyetemre jelentkező hallgatók száma kis mértékben csökkent az elmúlt évhez képest, az összes jelentkező és az állami ösztöndíjas jelentkezők számának változását tekintve 3-3 százalékos csökkenés látható. Ez azt jelenti, hogy idén összesen 12 567-en jelölték meg az oktatási intézményt, ebből első helyen 6207-en, míg 11 292-en jelentkeztek állami ösztöndíjas képzésekre.

Az alapképzésben a legnépszerűbb szakok továbbra is az ápolás és betegellátás szak különböző szakirányai, a pszichológia, a mérnökinformatikus, a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus-vendéglátás, a gépészmérnöki, az óvodapedagógus, továbbá a kereskedelem és marketing szakok.

Az osztatlan képzéseknél hagyományosan rendkívül magas az érdeklődés az általános orvos, az osztatlan tanári, a jogász, a fogorvos és gyógyszerész szakokra, de a grafikusművész képzés is évről évre egyre népszerűbb.

A mesterképzéseknél a szerkezet-építőmérnöki, építész, a pszichológia, az emberi erőforrás tanácsadó, valamint a vezetés és szervezés szakok a legnépszerűbbek.

Fontos határidők

- A hiánypótlásra vonatkozó felszólításokat június 27-ig küldi ki az Oktatási Hivatal
- A dokumentum- és sorrendmódosítási határidő július 11-én jár le, sorrendet viszont csak egyszer lehet módosítani
- Vonalhúzás és a besorolási döntésről szóló értesítés időpontja július 25.
- A besorolási döntés elérése, a felvételi határozatok kiküldésének ideje augusztus 5.
- Jogorvoslati lehetőségre az eredmény közléséről számított 30 napon belül van mód

Érdekesség, hogy a jelentkezők nagy részét kitevő, 17-19 éves, középiskolából kikerülő felvételizők mellett a legidősebb pályázó 68 éves, ő építőmérnöki alapszakra jelentkezett.

Ami pedig a további teendőket illeti: fontos, hogy a jelentkezők kövessék figyelemmel a felvételi elektronikus felületén (e-felvi) a rögzített pontszámaikat, a beküldött dokumentumok és kérelmek állapotát, az adatokkal és dokumentumokkal kapcsolatos üzeneteket.

Ha valaki olyan képzésre jelentkezett, ahol valamilyen felvételi vizsgát írtak elő, akkor figyelje a meghirdetett vizsgaidőpontokat. Ezekre a vizsgákra külön behívót kapnak a jelentkezők, amelyeket általában a vizsga előtt 15 nappal küldi ki az intézmény. Ha valaki eddig az időpontig nem kapta meg a behívólevelet, akkor érdemes megkeresni a képzést meghirdető intézményt.

 

H. L. B.