Jubileum: a jövőre 650 éves Pécsi Tudományegyetemen már készülnek az ünnepségsorozatra

2016. január 13. szerda 16:13

Jubileum: a jövőre 650 éves Pécsi Tudományegyetemen már készülnek az ünnepségsorozatra

A kormány 565 millió forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) alapításának 650. évfordulóját ünneplő 2017-es jubileumi év eseményeit - közölte Bódis József rektor szerdán sajtótájékoztatón, a baranyai megyeszékhelyen.

Magyarország első egyetemét 1367. szeptember 1-jén alapította Nagy Lajos király, V. Orbán pápa engedélyével. Az évforduló alkalmából a PTE a városi önkormányzattal és a pécsi katolikus egyházmegyével együtt jubileumi ünnepségsorozatot szervez.

Bódis József kiemelte, hogy a pécsi egyetem megalapításával Magyarország belépett azon nemzetek sorába, amelyek társadalmukat tudásalapon akarták fejleszteni.
"Mindenki tisztában van vele, hogy nem volt 1367 óta folyamatos az egyetemi szintű képzés Pécsett, mégis van egyfajta szellemi jogfolytonosság a múlt, a jelen és a jövő között" - fogalmazott a rektor.

Elhangzott, azzal, hogy Magyarország kormánya is a kezdeményezés mellé állt, immár nem lehet akadálya annak, hogy gőzerővel megkezdje az egyetem, a város és az egyházmegye a tavaly novemberben aláírt együttműködési megállapodásuk mentén a programok összehangolását, véglegesítését. A jubileumi ünnepségsorozat keretében Pécsett rendezik meg többek között a Hungarológiai Világkongresszust, a Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferenciát, valamint az európai katolikus egyetemek rektori konferenciáját. Ezek az események a várható magas résztvevői létszám miatt nyilvánvalóan a város szállodáinak, szolgáltatói szektorának is kedvezni fognak. Az is eldőlt már, hogy a több mint két évtizedes hagyományokkal rendelkező, és egyre népszerűbb „nemzetközi est" elnevezésű rendezvényt egy hónaposra bővítik.

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere hangsúlyozta, a város évszázadok alatt felhalmozódott tudományos eredményei az ott élő közösség értékei. A város gazdaságának fejlődési pályára állítása nem képzelhető el a PTE nélkül - fogalmazott.

Zeller Gyula rektorhelyettes bejelentette, hogy a jubileumi eseménysorozat idén felvezető programokkal indul, ennek keretében augusztusban Pécsen rendezik meg a Hungarológiai Világkongresszust. 2017-ben a Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferenciát, valamint az európai katolikus egyetemek rektori konferenciáját tartják a baranyai megyeszékhelyen, amely számos tudományos tanácskozásnak is otthont ad majd.

Hozzátette, a 2017. szeptember elsejei jubileumi ünnepségre a nemzetközi tudományos, gazdasági és politikai élet meghatározó személyiségeit várják.
A rektorhelyettes arra is kitért, hogy a két évtizedes hagyományokkal rendelkező nemzetközi est rendezvénysorozatot - amelyen az intézmény külföldi hallgatóinak országai mutatkoznak be - egy hónaposra bővítik. A PTE-n a magyarok mellett mintegy 80 ország több mint 2700 hallgatója tanul - jegyezte meg.

Forrás: MTI - PTE - Fotó: PTE