Húszágyas osztállyal bővült a PTE Klinikai Központja, hiánypótló az új kórházi részleg

2016. december 16. péntek 16:07

Húszágyas osztállyal bővült a PTE Klinikai Központja, hiánypótló az új kórházi részleg

Ünnepélyes keretek között adta át pénteken délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának legújabb osztályát, a Korai Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályt Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója, Bódis József, a PTE rektora és Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ főigazgatója. A hiánypótló kórházi részleg a poszttraumás-ortopédiai, érsebészeti és súlyos reumatológiai betegek gyógyászati utókezelését tudja segíteni.

Pécsett korábban osztályos és ambuláns keretek között csak kardiológiai rehabilitációs ellátás működött az I. számú Belgyógyászati Klinikán. 2015. decemberben megnyílt a PTE Súlyos Koponya- és Agysérültek Rehabilitációs Központja, majd egy évvel később, a napokban indulhatott el a poszttraumás-ortopédiai-érsebészeti és súlyos reumatológiai betegeket ellátó PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinikán 20 ággyal működő Korai Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály, melyet pénteken adtak át ünnepélyes keretek között. Számos beteg esetében elengedhetetlen és lényeges előnyt jelent a műtétet, illetve akut ellátást végző klinika, az osztály közelsége, a konzultáció és a betegek állapotkövetésének egyszerűbb lehetősége, valamint a sokoldalú diagnosztikai, rehabilitációs és terápiás egyetemi háttér.

A rehabilitációs ellátás során egy betegség vagy baleset által okozott funkciókárosodást a szakemberek igyekeznek megszüntetni, de legalább a károsodott képességeket minél jobban és rövidebb idő alatt helyreállítani. Így lehet a mindennapi életbe - legyen szó munkavállalóról, vagy akár nyugdíjasról - mielőbb visszailleszteni, ehhez hozzásegíteni. A rehabilitációs orvoslás egyik legfontosabb jellemzője, hogy a károsodott képességek fejlesztése többféle szakma összehangolt csapatmunkája, úgynevezett teammunka által történik, mely során a betegnek egy időben többirányú fejlesztését végzik. Egy-egy adott esetben a szükségletnek megfelelő szakember munkája kerül előtérbe, így a gyógytornászé, az ergoterapeutáé, a pszichológusé, a szakorvosé, a gyógymasszőré vagy a szociális munkásé. A csapatmunka eredményességét nagymértékben megnöveli az esetek rendszeres és többirányú közös szakmai megbeszélése és követése. Ugyancsak fontos szempont, hogy a hozzátartozók, családtagok számára jelentős könnyebbséget jelent a betegek helyi rehabilitációs ellátása egy-egy váratlan baleset után, a műtétet vagy terápiát követően.

A Pécsi Tudományegyetemen az is kitűzött cél, hogy az orvosképzésben és a szakorvosi továbbképzésben a rehabilitáció oktatása valamennyi szakterületen kialakuljon, és nemzetközi színvonalra kerüljön. Ennek megfelelően Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos vezetésével 2015. májusában megalakult az Orvosi Rehabilitáció önálló tanszéke. A 2015-16-os tanévben magyar és angol nyelvű kurzust tartottak a szakemberek, mely egyértelműen sikeres és hiánypótló volt az orvostanhallgatók körében. A tanszék kialakítása az egyetemi jó színvonalú továbbképző- és gyakorlóhely létrejöttével új, támogatott munkaerőforrást is jelenthet a gyógytornász és szakorvosképzésben.

Forrás: PTE