Gyógyíthatatlan betegségek ellen alkalmazható vegyületeket fejlesztettek a PTE vezetésével

2021. augusztus 02. hétfő 18:33

Gyógyíthatatlan betegségek ellen alkalmazható vegyületeket fejlesztettek a PTE vezetésével

Új vegyületek megszületésével zárult az a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével zajló, csaknem 1,3 milliárd forintból megvalósult gyógyszerfejlesztési program, amelynek célja az volt, hogy új gyógyszercélpontokat azonosítsanak, gyógyszerjelölt szintetikus és természetes vegyületeket vizsgáljanak és fejlesszenek ki jelenleg nem gyógyítható mitokondriális betegségekre. 

 

A PTE hétfői közleménye szerint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében biztosított, 1,275 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara és Általános Orvostudományi Kara, valamint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara új szintetikus kismolekulák tervezését és vizsgálatát tűzte ki célul több mint négy évvel ezelőtt.

Mint rámutatnak, a mitokondrium károsodása az eredeti okoktól függetlenül beindíthat egy olyan folyamatot, amely a sejt elpusztulásához és a beteg halálához vezet.

Kollár László professzor, a projekt szakmai vezetője szerint a szintetikus kémia nagy hatékonyságú eszközeinek felhasználásával új vegyületek születtek a kutatás eredményeként. A hosszú távú cél a legígéretesebb származékok preklinikai és humán klinikai vizsgálata.

"Az eddig elért eredmények alapján komoly esély mutatkozik arra, hogy az új származékok, valamint a természetes vegyületek széles körű vizsgálatát követően olyan gyógyszerek fejlesztésre kerülhessen sor, melyek hatékonynak bizonyulnak az említett halálos betegségek ellen" - idézi a professzort a közlemény.

 

MTI - FOTÓ: PTE/Csortos Szabolcs