Előkelő helyen szerepel a PTE egy nemzetközi rangsorban

2018. május 10. csütörtök 09:35

Előkelő helyen szerepel a PTE egy nemzetközi rangsorban

Az előkelő 127. helyre rangsorolták a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) a tekintélyes Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings elnevezésű, ötven fejlődő ország felsőoktatási intézményeit összevető nemzetközi rangsorban. A PTE ezzel a helyezésével a legjobb vidéki és a második legjobb magyar egyetem lett - csak a Semmelweis előzi meg a pécsit a hazai intézmények közül. 

A Pécsi Tudományegyetem bekerült a Times Higher Education Emerging Economies Rankings elnevezésű rangsorába, és így egyike lett az 50 országból rangsorolt közel négyszáz legjobb intézménynek. A „fejlődő gazdaságként" osztályozott 50 országból kerültek ki a figyelembe vett intézmények, de a végső legjobb 378 közé már csak 42 ország intézményei kerültek, tehát ez a helyezés kiemelkedő eredmény a kutatásközpontú egyetemek összevetésében. Ráadásul a rangsorolt egyetemek első harmadában található az alapításának 650. jubileumát tavaly ünneplő pécsi egyetem, a legjobb magyar vidéki felsőoktatási intézményként ebben a rangsorban - csak a Semmelweis előzi meg a PTE-t a hazai egyetemek közül.

A rangsor ugyanazt a 13 teljesítménymutatót veszi figyelembe, mint a THE World University Rankings. Vizsgálják az egyes egyetemi erősségeket a fő tevékenységi körökben: oktatás, kutatás, tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés, „láthatóság". Magát a módszertant átalakították, hogy alkalmas legyen a fejlődő gazdaságok egyetemeinek jellemzőinek mérésére is, így nagyobb súllyal vettek részt a felmérésben az egyetemek ipari kapcsolatai és a nemzetközi megjelenés.

Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese a friss eredmény kapcsán hangsúlyozta: „Évről évre megmérettetünk a nemzetközi rangsorokban, és egyre inkább kirajzolódik az a tendencia, hogy stabil a helyünk az erős középmezőnyben. Ráadásul ez azért szép eredmény, mert az ipari kapcsolatokat - mely komoly súllyal esik latba ebben az összevetésben - a Dél-dunántúli régióban bizonyítottan nehezebb kiépíteni, mint a tőlünk északabbra elhelyezkedő hazai intézményeknek. Ezzel együtt azon vagyunk, hogy tovább fejlődjünk, és a Modern Városok Program fejlesztésein keresztül az infrastruktúránkat is felfejlesszük az oktatási, kutatási és egészségügyi szolgáltatások színvonalához." - mondta el Berke Gyula.

A szerdán 18 órakor nyilvánosságra hozott rangsor itt érhető el:
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2018/emerging-economies-university-rankings#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

Forrás: PTE