Elképesztő házat terveztek és építettek meg pécsi egyetemisták - Szavazzunk!

2019. július 22. hétfő 09:00

Elképesztő házat terveztek és építettek meg pécsi egyetemisták - Szavazzunk!

Nem akármilyen bravúrral rukkoltak elő pécsi egyetemisták: egy nemzetközi versenyre terveztek meg egy megújuló energiaforrásokkal fenntartható épületet. A közönségdíj elnyeréséhez pedig most szükségük van a szavazatainkra.

 

 

A PTE Műszaki és Informatikai Karának "SOMESHINE Team" csapata két hét alatt épített fel gyakorlatilag a nulláról egy fenntartható építészeti elvek alapján működő szuper épületet a Solar Decathlon nemzetközi versenyre.

"A versenykiírás idén egy felettébb aktuális társadalmi probléma kereteit feszegeti a magyar résztvevők számára: 800.000 idejétmúlt, fizikailag leamortizálódott „kockaház" vár a XXI. század kihívásainak való megfeleltetésre.

A Solar Decathlon Europe 2019 verseny egy izgalmas lehetőség azon kísérlet levezetésére, hogy miként lehet minőségi irányvonalat mutatni az öröklött építészeti környezet fenntartható fejlesztésére és az új építészeti irányok meghatározására. E kísérlethez alapanyagként a vernakuláris magyar építészet egyszerű, következetes ötletességét, a környezettudatos gondolkodás természethez hű magabiztosságát és az energiadesign high-tech alkalmazásait ötvözte a csapat munkájában.

Projektjük a mintaház fejlesztésén túl annak zöld környezeti integrációjára és társadalmi beágyazódására is különös hangsúlyt fektet.

E különleges egyveleg számos megoldási változatát és technológiai újítását dolgozták ki a projekt során, melynek köszönhetően a Hungarian Nest+ (Magyar Fészek+) projekt különböző változatai képesek valós megoldást adni a fenntartható, energiatudatos, ökológiai lábnyom nélküli humánus emberi létre.

Most a közönségdíj elérése érdekében kérnek mindenkit, hogy a Facebookon az itt elérhető képet lájkolva és megosztva segítsék őket.

A Solar Decathlon a világ első számú építészeti versenye egyetemistáknak, központban a megújuló energiaforrásokra támaszkodó innovációkkal. Olyan energiahatékony házak tervezése a cél, amelyek a napenergiának köszönhetően fenntartható mintaotthonokká válhatnak.

A versenyre a világ minden tájáról nevezhetnek csapatok, akik megépítik saját modelljüket, majd azt a megmérettetés helyszínére viszik és ott felállítják.

A 19. Solar Decathlont Magyarországon, Szentendrén rendezik meg, erre nevezett a PTE műszaki karának SOMESHINE Team-je.

EQM