Együttműködési megállapodást kötött a Magnus Aircraft Zrt. és az egyetem

2017. szeptember 27. szerda 17:12

Együttműködési megállapodást kötött a Magnus Aircraft Zrt. és az egyetem

A kontraktus értelmében a jövőben felsőfokú képzettséget igénylő duális képzéseket indítana el együtt Magyarország első egyeteme és a pécsi nagyberuházást a közelmúltban bejelentő cég, de olyan területeken is kooperálnak majd, mint az alternatív és hibrid meghajtás, a külső formatervezés vagy a szimulátorszoftver fejlesztés.  

A megállapodást Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója, Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Jenei Zoltán, az egyetem kancellára látta el kézjegyével. Az ünnepélyes ceremónián elhangzott, hogy célorientált közös duális képzések indításában, valamint kutatási, fejlesztési és innovációs projektek megvalósításában fogalmazódtak meg kapcsolódási pontok a megállapodást megelőző tárgyalásokon. Utóbbi tekintetében különös figyelemmel arra, hogy a társaság célja az alternatív meghajtás adta lehetőségek területén további fejlesztések megvalósítása, így a hatótáv növelése, valamint a gépek széles körű alkalmazhatóságának kialakítása, többek között mentési, betegszállítási profilok mentén.

- A PTE Műszaki és Informatikai Kar már évekkel ezelőtt stratégiai célként tűzte ki, hogy olyan partnereket találjon, amelyekkel mind a duális képzések tekintetében, mind pedig a fejlesztések területén együtt tud működni - hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Bachmann Bálint, a kar dékánja. Ma már több mint ötven céget tudhatunk a partnereink között, és örömmel, valamint büszkeséggel tölt el minket, hogy a Magnus Aircraft vezetése is hisz a pécsi műszaki karban, annak oktatóiban és hallgatóiban.

A szerződés értelmében felsőfokú képzettséget igénylő duális képzéseket és speciális szakirányokat indít 2018 szeptemberétől a PTE a Magnus Aircraft bevonásával. Ennek megfelelően közösen képeznék a hallgatókat az anyagmérnök, a gépészmérnök, a villamos mérnök, az interior designer, a formatervező és a hajtómű tervező szakokon, ezek közül több esetében repülőgépes szakiránnyal. Közös kutatásokat végeznek majd az egyetem és a társaság szakemberei olyan kiemelt területeken, mint az alternatív és hibrid meghajtás, a hatékony gyorstöltési technológia, a külső formatervezés - ergonómia, az enteriőrtervezés vagy a szimulátorszoftver fejlesztés. Az eseményen elhangzott, hogy szeretnék kibővíteni az együttműködést a kutatási irányok és fejlesztési tartalmak függvényében a pécsi egyetem további karainak irányába is.

Forrás: PTE