Brazíliából is érkeznek a PTE Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemére

2019. július 19. péntek 10:56

Brazíliából is érkeznek a PTE Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemére

Vasárnap kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen a 20. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem, száz diák részvételével zajlik négy héten át. Érkeznek jelentkezők többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztráliából, Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Egyiptomból, Finnországból, Japánból, Lengyelországból, Nagy-Britanniából, Németországból, Litvániából, Olaszországból, Oroszországból, Romániából, Svájcból, Szlovákiából. 

 

 

Az elmúlt két évtizedben megtízszereződött a diákok létszáma, alkalmat adva, hogy kidolgozzanak és kipróbáljanak egy olyan nyelvoktatási módszert, ami felsőfokú nyelvtudásig segítheti el a résztvevőket. A visszatérő diákokk mellett arra különösen büszkék a szervezők, hogy az a három nyelvtanár, aki 20 évvel ezelőtt útnak indította a nyári egyetemet, az idei évben is oktatói a programnak. A visszatérő diákok között pedig van olyan hallgató is, aki éppen 20 évvel ezelőtt kezdett a nyári egyetemen magyarul tanulni.

Tananyagként a Pécsi Tudományegyetemen megjelenő, Szita Szilvia és Pelcz Katalin által írt MagyarOK tankönyvcsaládot használják a nyári egyetemen, melynek különlegessége a modell alapú oktatási módszer, mely különösen nagy hangsúlyt fektet az élőnyelvi tudás közvetítésére, a természetes nyelvhasználatra és olyan magyar kulturális ismereteket közvetít, amely a tanulók kultúrájának bemutatását és összevetését is lehetővé teszi. A tantermi órákkal összehangolva, a résztvevők kulturális szemináriumokon, projekteken és kirándulásokon fedezhetik fel Pécs és környékének látnivalóit. Így kapcsolódik össze a modell alapú és az élményalapú oktatási módszer.

A nyári egyetemmel egyidőben, annak harmadik hete alatt zajlik a tanároknak szóló, 6. MagyarOK módszertani továbbképzés, melyre határon innen és túlról egyaránt érkeznek magyar, mint idegen nyelv tanárok. A továbbképzésen napi 6-8 órás workshopokon a készségfejlesztés témáját dolgozzák fel a résztvevők.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem