Az orvoskaron oktatták a pécsi lánglovagokat

2017. április 08. szombat 17:15

Az orvoskaron oktatták a pécsi lánglovagokat

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Műveleti Medicina Tanszékének oktatói a Katasztrófavédelmi Oktatási Központtal közösen összesen tizennyolc oktatásra is jogosult disaster medic instruktort képeztek ki 2016-ban a katasztrófavédelem hivatásos állományába tartozó tűzoltók közül.  

A Pest, Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok állományából érkező Disaster Medic instruktor tűzoltók első alkalommal - a pécsi tűzoltókat tanítva - végeztek oktatási tevékenységet a héten.

A három nap végén a pécsi tűzoltók az átadott ismereteknek köszönhetően, hatékonyabban képesek ellátni az életmentő tevékenységet a tűzoltói beavatkozások során. Erre azért van szükség, mert előfordulhat olyan eset, mikor a tűzoltók még a mentőszolgálat előtt érkeznek ki egy helyszínre, így rájuk hárulnak az elsősegélynyújtási feladatok. De nem csak ilyen esetekben hasznosíthatják a Disaster Medic képzésen tanultakat, hiszen a gyakorlati tréningeken olyan technikákat is elsajátíthattak a tűzoltók, amelyek ahhoz szükségesek, hogy szükség esetén, gyorsan és kis erőbefektetéssel tudják kimenteni bajba jutott tűzoltó társukat.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara több éve együttműködnek, ennek egyik eredményeként került sor a képzés megtartására, amelynek megvalósítását a Műveleti Medicina Tanszék oktatóinak, kutatóinak magas szintű és elhivatott munkája tette lehetővé.

Forrás: Katasztrófavédelem