Az elitbe válogatták a Pécsi Tudományegyetemet egy nemzetközi rangsorban

2017. november 09. csütörtök 10:11

Az elitbe válogatták a Pécsi Tudományegyetemet egy nemzetközi rangsorban

Az előkelő 301-400. helyre rangsorolták a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) a tekintélyes Times Higher Education (THE) klinikai (orvosi), pre-klinikai és egészségügyi nemzetközi rangsorban. A londoni székhelyű, felsőoktatási intézmények összevetésével foglalkozó cég listája szerint a PTE a második legjobb a magyar egyetemek között az említett tudományterületeket figyelembe véve, szorosan a Semmelweis mögött. 

A Pécsi Tudományegyetem bekerült a Times Higher Education „Clinical, pre-clinical & health subject" elnevezésű rangsorába, és így egyike lett a világ 500 legjobb intézményének ezen a területen. A rangsor ugyanazt az öt teljesítménymutatót veszi figyelembe, mint a THE World University Rankings, csak más súlyozással esnek latba az egyes mutatók.

Vizsgálják az egyes egyetemi erősségeket a fő tevékenységi körökben: oktatás, kutatás, idézetek száma, nemzetközi „láthatóság", illetve az ipari bevétel. A legnagyobb jelentősége ebben a rangsorban a citációknak van, de az oktatási, kutatási eredményeket is komoly mértékben veszik figyelembe. A PTE két szempont, az idézetek és az ipari bevétel alapján a legerősebb magyar egyetemnek bizonyult a londoni rangsorban.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a szerdán délután nyilvánosságra hozott összevetés kapcsán elmondta: „Fontosak számunkra ezek a rangsorok, hiszen az egyetemek számára az ilyen listákon mutatkozik meg igazán, mit ér nemzetközi összevetésben az adott teljesítmény. Ugyanakkor legalább ennyire lényeges, hogy a külföldről érkező hallgatók körében mennyire népszerű egy intézmény. A közelmúltban köszönthettük a 4000. külföldi hallgatónkat, vagyis ebben a tekintetben is kézzel fogható az előrelépés, fejlődés." - hangsúlyozta az egyetem rektora.

A Modern Városok Programnak köszönhetően közel 25 milliárd forintos egyetemfejlesztés kezdődött a közelmúltban a pécsi egyetemen, így az egyre növekvő nemzetközi létszámhoz tudják igazítani, modernizálni az infrastruktúrát, a hallgatói, oktatói és kutatói környezetet.

A szerdán 16 órakor nyilvánosságra hozott rangsor itt érhető el:

https://www.timeshighereducation.com/world-university- rankings/2018/subject-ranking/clinical- pre-clinical-health#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/scores

Forrás: PTE