Átadták hétfőn a Damjanich Kollégiumot, 430 millió forintból újították fel

2018. szeptember 17. hétfő 16:56

Átadták hétfőn a Damjanich Kollégiumot, 430 millió forintból újították fel

Hétfőn került sor a Modern Városok Program keretén belül felújított Damjanich kollégium ünnepélyes átadására. Ismert, hogy a Pécsi Tudományegyetem 2020-ig jelentősen növelni szeretné az idegennyelvi képzésben részt vevő hallgatók létszámát. Az ehhez szükséges infrastrukturális feltételeket a Modern Városok Program segítségével biztosítja, amelynek lényeges eleme a hallgatók és a vendégoktatók elhelyezését szolgáló kollégiumi fejlesztés. 

 

Az 1960-as években épült kubatúra eredetileg a Damjanich utcai főépülethez tartozott, annak vendégházaként működött, azonban a jelenlegi felújítást megelőző években már nem üzemelt.

A Modern Városok Program célkitűzéséhez és a telephely további fejlesztési elképzelésihez azonban kiváló kiegészítő funkciót biztosított a kihasználatlanul álló épület, így adott volt, hogy felújításával egy nemzetközi hallgatók számára is vonzó kollégiumot alakítson ki az Egyetem.

A beruházás szorosan kapcsolódik a Damjanich utcai főépület felújításához, hiszen itt fog működni a Nemzetközi Oktatási Központ, ahol majd kifejezetten a külföldi hallgatók nyelvi előképzése zajlik.

A felújítás hatására a kollégium a korábbi legalacsonyabb besorolásból a legmagasabb komfortfokozatú kategóriába került és összességében 100 új férőhelyet biztosít. Jelentősen bővült a szálláshely szolgáltatási köre: saját, biztonsági kamerával védett parkolóval rendelkezik és zárható, szintén kamerával védett kerékpártárolóval. Továbbá, az épület akadálymentesen megközelíthető és a földszinten a szükséges
eszközökkel felszerelt négy akadálymentesített szoba is elkészült.

A modern hallgatói terek, a korszerű informatikai hálózat és az egyéb kiegészítő szolgáltatások, valamint a megújult környezet, mind a nemzetközi hallgatók beilleszkedést támogatják. A beruházás mintegy 430 millió forint összegbe került.

-A kollégiumok állapota, minősége jelentősen befolyásolja a hallgatók elégedettségi mutatóit. Rendbetételük nem hiányozhat a hazai és külföldi hallgatói létszám emelése érdekében tervezett infrastrukturális fejlesztések sorából, hiszen javulnak ezáltal a lakhatási feltételek, a hallgatók igényeit jobban, megfelelőbben szolgáló tanulási, mentori, sportolási, kikapcsolódási lehetőségek állnak majd rendelkezésre. Ha szolgáltatásaink köre bőséges és egyben színvonalas, akkor ez a hallgatói létszámban is megmutatkozik, a még több hallgató pedig jelentősen hozzájárul a helyi gazdaság és szolgáltató szektor fejlődéséhez is. - jegyezte meg a felújítás kapcsán Dr. Miseta Attila, az Egyetem rektora.

PTE - Fotó: Csortos Szabolcs