Afrika a PTE-n – egészen közelről

2010. október 14. csütörtök 16:25

Az országban egyedülálló pécsi Afrika Kutatóközpont (AKK) szervezésében megvalósuló programsorozat második állomásaként október 11-én dr. Tadesse Eyassu, a Magyar-Etióp Baráti Társaság elnöke előadását hallgathatták meg a részvevők.

Az Oktatásért Közalapítvány által támogatott egyetemi tehetségműhely programsorozat célja, hogy az Afrikát megjárt magyarok, illetve a Magyarországon élő afrikaiak hiteles beszámolóiból az érdeklődő diákok és városlakók reális képet kapjanak Afrika mindennapi, politikai és társadalmi helyzetéről.

A rendezvénysorozat a Pécsi Tudományegyetem Politikai Tanulmányok Tanszékével együttműködésével dr. T. Horváth Attila érdekfeszítő előadásával indult, mely a szuahéli partvidék kultúrájának és nyelvi összetételének rejtelmeibe vezette be a részvevőket.

Dr. Tadesse Eyassu az etiópiai Trigrayban született, majd Magyarországon ösztöndíjasként tanult és szerzett több diplomát is - mára a Budapesti Corvinus Egyetem oktatási asszisztenseként tevékenykedik. A doktori disszertációját az Afrika szarván található államok közötti konfliktusokról író etióp férfi pécsi előadásának bevezetőjében szót ejtett az Etiópiát 19. és 20. század során érintő fontosabb gyarmati háborúkról.

Az eladásból kiderült, hogy a kelet-afrikai ország nem szenvedett el olyan keserű gyarmati sorsot, mint az afrikai államok legtöbbje. Az ország viszont fontos szerepet töltött be az afrikai államok közötti egységtörekvések lebonyolításában, így nem véletlen, hogy a pán-afrikanizmus egyik központjaként is emlegetett etióp fővárost, Addisz-Abebát választották az Afrikai Unió székhelyéül.

A prezentáció során szó esett Etiópia és a környező országok közötti konfliktusok okairól, illetve az ország vallási megosztottságának múltjáról és esetleges jövőbeni következményeiről. Tadesse Eyassu számos elismert Afrika-kutatóhoz hasonlóan kiemelte, hogy Etiópiára sem lehet rákényszeríteni az Európában megszokott politikai és társadalmi normákat.

Elmondása szerint szeret Magyarországon élni, jövőjét is hazánkban képzeli el. Az egy gyermekes családapa nagy hangsúlyt fektet az etióp-magyar kapcsolatok ápolására. A Magyar-Etióp Baráti Társaság elnökeként segíti a Magyarországon élő etiópok és a fekete kontinens egyéb országaiból érkezők beilleszkedését.

Forrás: IDResearch