A sürgősségi ellátásról tanácskoznak két napon át

2016. szeptember 15. csütörtök 17:29

A sürgősségi ellátásról tanácskoznak két napon át

Az Egészségtudományi Kar Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézete pénteken és szombaton rendezi meg a XI. Pécsi Sürgősségi Napok konferenciát, melyen a sürgősségi ellátás aktuális kérdései kerülnek terítékre.

A szakmai rendezvény az idei alkalommal a sürgősségi ellátás finanszírozása, az újraélesztés szakmai szempontjai, valamint a sürgősségi szimulációs oktatás módszertani kérdései kiemelt témakörökkel foglalkozik, de ezen felül számos aktuális kérdés is megtárgyalásra kerül hazai és külföldi neves előadók bevonásával.

A konferencián előadások hangzanak el - többek között külföldi előadók tolmácsolásában - a sürgősségi ellátás egészség-gazdaságtani vonatkozásairól, ennek keretében a finanszírozás kérdéseiről a sürgősségi ellátók, az egészségbiztosító szemszögéből, mind a kórházi, mind a prehospitális ellátási színterek esetében. Betekintést kapnak a résztvevők a Bécsi Mentőszolgálat finanszírozási specialitásaiba és gyakorlatába.

A gazdasági megfontolások mellett, azok hatékonyságának biztosítására hivatott betegutakba, azok ellátásszervezési jelentőségébe kapnak betekintést a résztvevők, leginkább kardiovaszkuláris kórfolyamatok (tüdőembólia, agyérbetegség) esetében. A hazai gyakorlat mellett, a külföldi előadóknak köszönhetően betekintést kapnak a résztvevők a németországi stroke-ellátás különlegességeibe, akárcsak a szív-érrendszeri sürgősségi helyzetek kezelésének romániai, integrált sürgősségi irányítási rendszerébe.

Előadások hangzanak el az Országos Mentőszolgálat jövőképéről, kommunikációs stratégiájáról, különleges egységéről.

Az első nap tanácskozását az újraélesztés legújabb ismereteit bemutató előadások zárják, melyekben szó esik az ajánlások változásáról, a hirtelen szívhalál miatt elvégzett újraélesztés hatékonyságát befolyásoló tényezőkről, a point of care technikák alkalmazhatóságáról újraélesztés során, mint ahogy az oktatás hatékonyságáról és a szakmai felelősség kérdéseiről is.

A második nap fő témái között az oktatás valamint a szimulációs lehetőségek szerepelnek. Betekintést kapnak a résztvevők a magyar légimentőszolgálat oktatási gyakorlatába, akárcsak a bécsi hivatásos mentők szimulációs lehetőségeibe. Érdekes és fontos problémát boncolgatnak az óvodás és iskolás gyermekek, továbbá az edzők elsősegélynyújtási és újraélesztési ismereteit feltáró kutatásokat bemutató előadások. Ezen felül előadás hangzik el az egészségügyi infrastruktúra védelem jelentőségéről és lehetőségeiről.

A konferencia zárószekciójában mentéstörténeti kitekintésben részesülnek a résztvevők, majd előadások hangzanak el prehospitális újraélesztési eredményekről, a sürgősségi ellátásban alkalmazható score rendszerekről, a mentőellátókat érő munkahelyi stresszről, valamint a hyponatraemia és a barotraumák ellátási lehetőségeiről.

A konferencia további érdekessége, hogy az első tanácskozási nap végén, az előadások közben váratlan (a résztvevők és a hallgatóság számára is) rendkívüli esemény (hang és füsthatással is járó robbanás) szimulációjára kerül sor.

Forrás: PTE