A PTE-n tanuló magyar diákok többségének esze ágában sincs külföldön munkát vállalni

2023. október 17. kedd 09:13

A PTE-n tanuló magyar diákok többségének esze ágában sincs külföldön munkát vállalni

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Vezetés-és Szervezéstudományi Intézet FLOW Kutatócsoportja a Körber Hungária Kft.-vel közös együttműködésében 2023 tavaszán, immár második alkalommal végzett kutatást a PTE egyetemistái körében. A kutatás célja az volt, hogy felmérjék a hallgatók karrierterveit, munkavállalási elképzeléseit, valamint a munkáltatókkal szemben támasztott elvárásaikat.

 


A kutatás során érdekes eredményekre derült fény. A megkérdezett hallgatók például úgy gondolják, hogy megfelelő önismerettel rendelkeznek, és nagyjából tisztában vannak azzal, hogy milyen terület érdekli őket, milyen lenne számukra az ideális munkakör.

A munkaerő-piaci lehetőségeket és trendeket azonban már nem ismerik olyan magabiztosan.

Fontos információ, hogy a kérdőívet kitöltők döntő többsége (84%) Magyarországon tervez munkát vállalni, elsősorban Pécsett vagy Budapesten.

Az álláskeresés során első sorban álláshirdetéseket néznek, vagy a munkáltatónál kívánnak közvetlenül jelentkezni.

A hallgatók számára a versenyszféra a legszimpatikusabb. Átlagosan heti két napot töltenének homeoffice-ban, és átlagosan 60 percet lennének hajlandóak utazni a lakhelyükről a munkahelyükre oda-vissza egy nap alatt.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói számára a két legfontosabb tényező a leendő munkahely kapcsán a megfelelő fizetés (juttatások, bónusz), valamint a saját magának okozott sikerélmény elérése.

A fentieken kívül számtalan érdekes és hasznos szempont és preferencia derült ki, ami fontos alappillére lehet akár a piacon jelen lévő cégek HR stratégiájának is.

Forrás: PTE - Fotó: PTE/Csortos Szabolcs