A PTE kutatóintézetének bora lett az Év Újbora

2016. december 09. péntek 14:30

A PTE kutatóintézetének bora lett az Év Újbora

Idén 13. alkalommal rendezték meg Magyarország egyik legrangosabb borversenyét, a Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivált, ahol díjazták a legjobb újborokat. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) Pécsi Zenit bora „Magyarország 2016. Év Legjobb Újbora" díjat nyert a fesztiválon.

A PTE kutatóintézetét, mint tudományos műhelyt 1949-ben több évszázados egyházi szőlőbirtokra és pincészetre alapozva a földművelésügyi miniszter hozta létre, hogy 1950-től az országos Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kísérleti telepeként segítse az ültetvények tervezett rekonstrukcióját.

Az alapítók az intézet kiemelt feladatául a kutatást, a szaktanácsadást és az oktatást jelölték meg. Az itt folyó munkát az 1983-tól folyamatosan újratelepített harminc hektárnyi szőlőültetvény, a kb. 5000 hl kapacitású pince és egy többfunkciós laboratórium szolgálja. Az intézet 2003 óta a szőlészet és a borászat terén is hivatalosan elismert bemutatóüzemként tevékenykedik, s lehetőséget biztosít a bejelentkező csoportoknak az ültetvények, a pince, s az itt folyó munka megismerésére. A munkatársak aktívan részt vesznek a graduális és posztgraduális oktatásban, így a PTE-n 2016-ban indult szőlész-borász mérnök BSc képzésben is.

A Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a versenyé pedig Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt. A versenyen hazánk valamennyi borvidéke képviseltette magát 2016-os újboraival. A bírák 304 bortétel közül választották ki Magyarország legjobb újborait. Az idei évben a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete 2016-os Zenit bora „Magyarország 2016. Év Legjobb Újbora" díjat nyert.

Dr. Jakab Gábor egyetemi tanár, a PTE SZBKI igazgatója a díj kapcsán elmondta: „Nagy megtiszteltetés egy ilyen rangos versenyen elnyerni a legjobb újbor kitüntető titulust. Bár intézetünk elsődleges profilja és feladata az oktatás és a kutatás, ez az eredmény jól jelképezi, hogy az intézetünkben 1949 óta folyamatos az innováció. A Király Ferenc által nemesített Zenit fajta itt született a pécsi intézetben 1951-ben. Borászati vezetőnk, Hevér László technológiai fejlesztésének köszönhetően pedig mára bebizonyosodott, hogy a belőle készített bor a mai ízlésvilághoz jól illeszkedő, kiemelkedő minőségű, amely megállja a helyét a nagy fajták között is." - mondta el a joggal büszke igazgató.

Forrás: PTE