A külföldi egyetemisták körében is hatalmas az érdeklődés a mohácsi busójárás iránt

2018. február 10. szombat 15:42

A külföldi egyetemisták körében is hatalmas az érdeklődés a mohácsi busójárás iránt

Idén is rengeteg Pécsett tanuló külföldi egyetemista hallgató kapott lehetőséget arra, hogy eljuthasson a megye egyik legnagyobb rendezvényére, a mohácsi busójárásra. A diákok vasárnap délelőtt indulnak útnak.

A szervezők minden évben igyekeznek a jelentkezők létszámához igazodni, és az előző évek alapján megbecsülni, hány főre számíthatnak. A létszám véglegesítése az utazás előtti napokban történik, hogy minél több embernek tudjanak lehetőséget biztosítani egy helyi kulturális esemény meglátogatására. Különösen fontos kulturális szempontból ez a szervezés, ugyanis a külföldi hallgatók körében is nagy érdeklődésnek örvend az UNESCO által nemzeti kulturális eseménynek nyilvánított busójárás. Idén kétszázan jelentkeztek az utazásra.

A vasárnapi eseményre összesen négy busz szállítja majd a jelentkezőket, melyből kettőt az Erasmus+ mobilitás programban, valamint teljes nappali képzésben résztvevő külföldi hallgatók töltenek fel.

A jelképes összegnek megfelelő részvételi díjért nem csupán utazást, hanem egy közösségi teret is biztosít a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata a hallgatóknak, amit a mohácsi Ifjúsági Centrumban fognak megvalósítani. A belépés csak a jelentkezett hallgatóknak lesz lehetséges. Őket teával és forralt borral várják majd, melyet az eseményre készített PTE-s bögrékből fogyaszthatnak. Ezt természetesen haza is vihetik emlékként. Továbbá a szokásokhoz híven gulyással is készülnek az éhes fiataloknak.

2013-ban még csupán három kar közreműködésével, 2014 óta azonban már összegyetemi részvétellel, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat szervezésben valósult meg az út, így idén ötödik alkalommal biztosítanak utazási lehetőséget és programokat a busójárásra utazó fiataloknak.

A buszok este hétkor indulnak vissza, addig a hallgatók szabadon űzhetik a telet Mohácson és egy hatalmasat bulizhatnak a hétvégén.

Pauska Petra