Több mint négy százalékkal nőtt az ipari termelés januárban

2019. március 08. péntek 08:00

Több mint négy százalékkal nőtt az ipari termelés januárban

Januárban 4,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,0 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

 

Tavaly decemberben 5,4 százalék volt az ipari termelés növekedése éves összevetésben a nyers mutató szerint, és 5,7 százalékos a munkanaphatással kiigazított adat alapján. A múlt év egészében 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évhez mérve.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt a szezonálisan, és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban.

Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban az Audi-sztrájk miatt, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásban lassult a növekedés üteme.

Decemberben a járműgyártás 9,9 százalékkal nagyobb kibocsátást produkált, de az egész évet tekintve nem sikerült tartania az előző évi szintet, hajszállal, 0,1 százalékkal elmaradt attól.

A számítógépek, elektronikai és optikai termék gyártása tavaly decemberben 17,9 százalékkal növekedési rekordot döntött és a tavalyi teljes évben 6,8 százalékkal szárnyalta túl előző évi teljesítményét.

MTI