Tavaszköszöntő ünnep lesz április utolsó hétvégéjén

2018. április 23. hétfő 16:30

Tavaszköszöntő ünnep lesz április utolsó hétvégéjén

Septimius Severus császár és kíséretének látványos bevonulása, gladiátorok küzdelme, római légiók csatái, ókori témájú játékok és foglalkozások, színházi előadás, valamint római kori esküvő színesíti a táci Gorsium Régészeti Park tavaszköszöntő ünnepét, a Floraliát, amelyet április 28-án és 29-én rendeznek meg.  

A székesfehérvári önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Flora istennő tavaszköszöntő ünnepére, az antik Róma egyik leglátványosabb, legnagyobb pompával megült eseményére kezdetben csak a látogatókat köszöntő virág emlékeztetett az 1962 óta látogatható, a római kori település régészeti emlékeit bemutató 28 hektáros szabadtéri múzeumban, mára azonban igazi ókori fesztivállá fejlődött.

Idézik Brájer Éva alpolgármestert, aki szerint a hagyományok felelevenítésében nagy szerepet játszik a Szent István Király Múzeum, a Fehérvári Programszervező Kft. és a Vörösmarty Színház művészeti intendánsának, Matuz Jánosnak az együttműködése.

Kulcsár Mihály múzeumigazgató közölte, hogy tavalyelőtt több mint hatezer, tavaly pedig tízezer fölött volt az eseményre látogatók száma.

A római kori kultúrát a múzeum munkatársai és hagyományőrző csapatok ismertetik meg a közönséggel. A Floralia mindkét napján felidézik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását, a látványos bevonulást és az ünnepélyes áldozatbemutatást gladiátorjáték követi az Arénában.

A két nap fénypontja ezúttal is a színházi előadás lesz: a Dionüszosz visszavág című antikolt komédiát, a tavalyi Békétlenek alvilági komédia folytatását Matuz János rendezte. Az előadást óriási, 100-120 méteres színpadon játsszák el, és az összművészeti előadásban közreműködnek a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház művészei, a Megadance Székesfehérvári Táncszínház tagjai, valamint a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar.

MTI - Fotó: Pixabay