Takarékos életszemléletre biztatnak a víz világnapján

2018. március 22. csütörtök 12:28

Takarékos életszemléletre biztatnak a víz világnapján

Jelenleg a világon kétmilliárd ember szennyezett vizet fogyaszt napi szinten, éppen ezért a víz világnapja alkalmából a takarékos életszemléletre biztatnak mindenkit - mondta el Juhász Árpád geológus az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. 

Az emberiség létszáma egyre növekszik, így globálisan emelkedik a vízigény is, de egyelőre nincs meg az arany középút - tette hozzá.

A geológus elmondta, hogy a vízhiány számos következménnyel jár. Példaként Szíriát említette, ahol egy ötezer éves öntözési kultúra biztosította a termőföldek vízhez juttatását. Néhány évtizede Törökország egy hatalmas víztárolót épített az Eufráteszre, így a megszokotthoz képest 40 százalékkal csökken a Szíriába érkező vízmennyiség. A termőföldek használhatatlanokká váltak és elindult egy belső migráció az országban - magyarázta a geológus.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente csaknem négymillió idő előtti halál a szennyezett vízre vagy a víz hiányára vezethető vissza.

MTI - Fotó: Pixabay