Országos közlekedésbiztonsági akció lesz jövő héten

2020. március 06. péntek 10:47

Országos közlekedésbiztonsági akció lesz jövő héten

A jövő héten - március 10-12-én - országszerte közlekedésbiztonsági ellenőrzésekre számíthatnak a teherautó- és autóbuszsofőrök - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel. 

 

 

A közlemény szerint az ITM által koordinált közúti műszaki, illetve megfelelőségi vizsgálatok célja a közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő személy- és áruszállító járművek kiszűrése, szankcionálása.

A tárca jelezte, Magyarország rendszeresen részt vesz a tizennégy európai ország közlekedési hatóságait tömörítő Euro Controle Route (ECR) együttműködés ellenőrzéseiben, amiket havonta-kéthavonta tartanak. A tavaly lebonyolított hét akció során majdnem 7800 személy- és áruszállító járművet, több mint 5500 teherautót és több mint 2200 buszt vizsgáltak meg, ezek közül minden tizedik problémásnak bizonyult.

Az ellenőrzés során a hatóság munkatársai a gépjárművek általános műszaki állapotát, előírásoknak való megfelelőséget vizsgálják.

A vizsgálat kiterjed a menetíró készülékek ellenőrzésére, a vezetési és pihenőidők betartására is. Ha a műszaki, biztonsági és környezetvédelmi tulajdonságokra vonatkozó rendelkezések megsértésének mértéke ezt indokolttá teszi, az eljáró hatóság a szabályszegő járművet a közlekedésbiztonsági kockázat elhárításáig visszatartja - áll a közleményben.

MTI