Operatív törzs: jelenleg nincs ok a kijárási tilalom bevezetésére Magyarországon

2020. március 21. szombat 16:56

Operatív törzs: jelenleg nincs ok a kijárási tilalom bevezetésére Magyarországon

Egyelőre nem indokolt a kijárási tilalom bevezetése - húzta alá újságírói kérdésekre válaszolva Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. 

 

 

Az igazoltan fertőzöttek számának növekedésével párhuzamosan nő a mintavételek száma - jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az online sajtótájékoztatón.

Müller Cecília kijelentette: az idősek védelmében újabb tájékoztató kampányt indítanak.

Folyamatosan nő térségünkben a fertőzöttek száma

Közölte: az elmúlt 24 órában további 18 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A csoportos megbetegedések száma növekszik, ezek rövid időn belül tömegessé válhatnak, ezért mindent meg kell tenni a járvány lassításáért - figyelmeztetett.


Lakatos Tibor hozzátette: Közép-Európában folyamatosan nő a fertőzöttek száma.

Arról is beszámolt: két határátkelőn is torlódik a teherforgalom.

Az osztrák-magyar határ belépő oldalán Hegyeshalomnál 23, Szlovákia felől Rajkánál pedig 20 kilométeres sor torlódott fel.

Lakatos azt mondta: kiemelt figyelmet kell fordítani a határellenőrzésre és az áruszállítás folyamatosságának fenntartására.

Nem engedélyezik mindenkinek az átkelést

Hozzátette: csak akkor engedélyezik a szomszédos országok állampolgárainak átkelését a magyarországi humanitárius folyosókon, ha az érintett államok beengedik állampolgáraikat az országba.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller aláhúzta: az önként vállalt karantén segítheti a járvány fékezését.

Azt is elmondta: jelenleg hat fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon. Szintén újságírói kérdésekre válaszolva Lakatos rámutatott: jelenleg nincs ok a kijárási tilalom bevezetésére.

Képünkön: Köszönjük az egészségügyben dolgozók munkáját!" feliratot vetítenek egy belvárosi ház falára Budapesten 2020. március 20-án.

MTI - Fotó: MTI/Balogh Zoltán