Még 5 napig lehet nyilatkozni az szja-visszatérítéshez

2021. december 27. hétfő 16:03

Még 5 napig lehet nyilatkozni az szja-visszatérítéshez

Az év végéig, vagyis még 5 napig lehet benyújtani az szja-visszatérítéshez szükséges visszado-nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) - figyelmeztetett az adóhatóság hétfőn. 

 

 

A gyermeket nevelő szülők csak akkor kaphatják meg február 15-ig az idén befizetett adójukat, ha a NAV ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat - hangsúlyozták a közleményben.

A hatóság csak a belföldi bankszámlaszám vagy postacím ismeretében tud utalni.

Nyilatkozat nélkül a 2021-es adóbevallásban lehet visszaigényelni az összeget, amely ebben az esetben március 1-től érkezhet meg.

A szükséges adatok az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) ellenőrizhetők, és ezen keresztül ki is lehet tölteni a nyilatkozatot. Nyomtatható formában az adóhatóság honlapjáról tölthető le a nyilatkozat, a közösségi média NAV-csatornáin pedig videós segítség érhető el.

Nincs viszont teendője annak, aki családi pótlékot kap, mert az adatait a folyósító szervezet ismeri. Az adó-visszatérítést ők ugyanúgy kapják meg, mint a családi pótlékot.

A visszatérítés szabályai szerint a gyermeket nevelő szülők jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kétharmadát, a katás tételes adó negyedét kaphatják vissza, legfeljebb a 2020-as átlagjövedelem adótartalmáig - olvasható a közleményben.

MTI