Kilencre emelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma

2020. március 24. kedd 13:22

Kilencre emelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma

Az új koronavírussal bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van - hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

 

 

Müller Cecília közölte:
keddre 187-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és az elhunytak száma kilencre emelkedett.

A legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő, aki számos krónikus megbetegedéssel, köztük szív- és keringési betegségekkel és több más anyagcsere-betegséggel küzdött.


Az otthonmaradás fontosságát hangsúlyozva a tiszti főorvos arra figyelmeztetett, hogy
többen lehetnek azok, akiknek szervezetében jelen van a vírus, mint ahányan tüneteket mutatnak.

Az új koronavírussal bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van - hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Szabálysérési feljelentés 130 esetben

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte: folyamatos a védekezéshez szükséges eszközök utánpótlása.

Hozzátette:
folyamatosan ellenőrzik a hatósági házi karantén betartását,

de egyre többen szegik meg a koronavírus elleni védekezés keretében hozott intézkedéseket. Összesen 4207-en vannak hatósági házi karanténban. Esetükben már 177 szabálytalanságot állapítottak meg, 24 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 130 emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek - összegezte Lakatos.

Kiemelte: a hatósági intézkedéseket azért hozták, mert a fertőzésnek kitettek -
akik például külföldön jártak - hordozók lehetnek.

Ők másokat is megfertőzhetnek, azokat az embereket, akiknél az esetleg már meglévő betegségeik miatt a fertőzés halállal járhat - hangsúlyozta.

MTI