Karácsony: tíz alapérték határozza meg a következő öt évet

2019. november 05. kedd 14:47

Karácsony: tíz alapérték határozza meg a következő öt évet

Karácsony Gergely főpolgármester tíz, Budapest elkövetkező öt évét meghatározó alapértéket határozott meg a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén kedden. 

 

 

A nagy érdeklődéssel kísért alakuló ülésen, az eskütétel után mondott beszédében Karácsony Gergely úgy fogalmazott: tíz olyan alapértéket tart fontosnak, amelyekhez foggal-körömmel ragaszkodni fog.

Az általa felsorolt tíz érték: Budapestnek nincsenek első- és másodrangú polgárai; a város vezetőinek az ittlakók érdekeit kell szolgálnia; a lakhatást alapvető jognak tekintik; kiveszik részüket a klímaváltozás elleni küzdelemből; óvják a város épített és természeti örökségét; előnyben részesítik a fenntartható közlekedési formákat; biztosítani kell a belső és a külső kerületek egyenletes fejlődését; támogatják a kulturális sokszínűséget; a fővárosaik véleményét minden fontos kérdésben ki kell kérni; Budapestnek nyitottan, átláthatóan és korrupciótól mentesen kell működnie.

A főpolgármester kijelentette azt is, hogy mától az ellenzéki összefogás pártjai a köztársaságpárti többséget alkotják, és minden erejével azon lesz, hogy ezt egyben tartsa, az együttműködésüket erősítse.

Az új közgyűlés megalakulása hivatalosan megadja a lehetőséget és "kiszabja" a feladatot, hogy Budapestből "olyan várost csináljunk, amely méltó a múltjához és megszolgálja a jövőjét". Ehhez változás kell, és a város vezetőinek példát kell mutatniuk - mondta Karácsony Gergely.

Közölte, egy újfajta együttműködést alakítanak ki a kerületekkel, valamint Budapest és a kormány viszonylatában. A főváros nem lehet alávetettje a mindenkori kormánynak, csak egyenrangú partnere - hangsúlyozta a főpolgármester.

Karácsony Gergely azt mondta: senki nem dönthet a budapestiekről a budapestiek nélkül, senki nem veheti el a budapestiektől azt, ami az övék, és senki nem veheti el Budapesttől a jövőjét. Budapest nem engedi gyengíteni vagy szűkíteni az autonómiáját - fogalmazott.

Karácsony Gergely kijelentette, hogy Budapest nem az egyik, vagy a másik oldalé, a nemzet fővárosa mindannyiunké.

MTI