Iskolán innen és túl – egy megfelelő számítógép mindenkor jól jön!

2022. június 29. szerda 10:06

Iskolán innen és túl – egy megfelelő számítógép mindenkor jól jön!

A digitális oktatásról évekig alig hallottunk, mondhatni nem rendelkeztünk jelentős tapasztalattal a témában. Ám két éve minden megváltozott, ennek megfelelően a technológiai fejlődés egyéni szinten sem maradhatott el. Ugyan mára már az oktatás nagyjából újra a megszokott, offline kerékvágásában zajlik, ettől függetlenül nem egy helyzetben továbbra is a digitális, online tér szolgál kézenfekvő biztos háttérként

Mi az, ami egyetlen háztartásból sem hiányozhat?


A notebook kétségtelenül azon eszközök közé tartozik, amik rengeteget segíthetnek a tanulásban, a home office túlvészelésében, és egyáltalán a digitális életritmus kialakításában. Az oktatási intézmények egy része főleg kezdetben rendelkezésre bocsájtotta az eszközparkja jelentős részét, de nyilván ez átmeneti állapot volt csupán. A családok egyre inkább rádöbbentek arra, hogy minimum egy készülék elengedhetetlen az eredményes online jelenléthez, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem egyszer egyetlen berendezés kevésnek bizonyult a sikerhez.

Ami az egész digitalizálódás egyik tartós fejleménye, hogy manapság egyre több házi feladat, megoldandó teszt virtuális felületeken kap helyet. Tehát az otthoni géppark egyrészt megléte, másrészt frissítése gyakorlatilag nélkülözhetetlenné vált. Szerencsére a hordozható szekció tagjai kényelmes megoldásként szolgálnak, miközben paraméterek tekintetében sem vallanak szégyent. A család apraja-nagyja eredményesen veheti ki a részét a gép használatából. A felhasználói fiókoknak köszönhetően pillanatok alatt külön profilok alakíthatóak ki, így aztán a hozzáférések is beállíthatóak.

Mi a helyzet a játékkal?

A gamer notebook vonzó válasz erre a kérdésre, mert a hagyományos gépek nagy része játékra nem ideális döntés. A sima laptopok ugyanis nem rendelkeznek olyan erős perifériákkal, amik a játékszoftverek gondmentes futtatásához nélkülözhetetlenek. Ezért aztán, ha konkrétan a játszás a cél, mégpedig olyan minőségben, amit nem érhet kritika, akkor érdemes egy specifikusan, erre a feladatra tervezett eszközre beruházni, ami mindennek tetejében tartós befektetés. A gamer variációk nagy része amúgy abszolút alkalmas hagyományos böngészési és irodai kihívások teljesítésére is, szóval akár így egy keresztmetszet is létrejöhet, ahol a játék épp úgy megvalósítható, mint a munka vagy a tanulás.

Minden esetben mérvadó opció a hordozhatóság?

Nem, nem feltétlenül. Ekkor az asztali számítógép az az alternatíva, ami minden felmerülő igényt maximális hatékonysággal és eredményességgel kielégíthet. Ha valóban nem fontos, hogy a kiszemelt eszköz mobilizálható legyen, akkor a PC jó döntés, már csak azért is, mert általában ebben a kategóriában határozottan figyelemre méltó paraméterekkel büszkélkedő modellek vásárolhatóak meg, kifejezetten pénztárcabarát áron. A hordozhatóságnak nem egyszer az az ára, hogy egyrészt maga a szerkezet többe kerül az asztali verzióhoz képest, másrészt teljesítményben nem képes ugyanazt nyújtani, mint egy PC.

A beszerzésnél az elsődleges és mindennek előtt prioritást élvező feladat az egyéni igények felmérése, körültekintő elemzése. Ha mindenki beletette a magáét a közösbe, akkor viszonylag könnyen letisztulhat a kép és kirajzolódhat, hogy melyik az a modell, ami minden elképzelésnek maradéktalanul megfelel. Ha ez megvalósulhat, akkor a tartós, azaz hosszú távú elégedettség borítékolható, ami meg eleve minden pénzt megér. Arról a könnyedségről nem is szólva, amit az akadálytalan gépezés élménye jelent.

 

 

(X)