Gyurcsány Ferenc: vidéki MSZP szervezetek lépnek át a DK-ba

2020. március 04. szerda 08:41

Gyurcsány Ferenc: vidéki MSZP szervezetek lépnek át a DK-ba


Élesedik az MSZP-DK háború. Gyurcsány Ferenc egy tegnapi interjúban azt állította, hogy a két budapesti polgármester után három teljes vidéki MSZP-alapszervezet is át akar lépni hozzá, a DK-ba. A szocialisták vezetői szerint nincs ilyen. Vagyis, ha igazat mondanak, akkor Gyurcsány Ferenc nem mond igazat. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy kedden nyilvánosságra került egy fotó, amin Horváth Csaba az MSZP zuglói polgármestere kettesben Gyurcsány Ferenccel ebédelt. Állítása szerint ezzel nincs baj - derült ki az M1 Híradójából. 

 

 

„Átrendeződött az ellenzéki térfél" - szónokolta vasárnap Gyurcsány Ferenc pártja tisztújító kongresszusán. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke azt mondta: amíg ők vezető szerepbe kerültek, addig mások akár el is tűnhetnek a politika színpadáról. Elemzők szerint ezzel ismét az MSZP-nek üzenhetett, ahonnan mostanában
egymás után szivárogtak át szocialista politikusok a DK-ba.

Február végén Szaniszló Sándor 18-dik kerületi, és Kiss László óbudai polgármesterek kiugrása okozott döbbenetet a szocialista párt vezérkarában. Gyurcsány Ferenc az ATV stúdiójában erre hétfőn este úgy reagált: ő volt a legjobban meglepve, amikor meghallotta, hogy MSZP-sek akarnak átigazolni a DK-ba.

Gyurcsány Ferenc kikérte magának, hogy a DK fejvadász cég lenne, és hozzátette, „éppen folyamatban van három teljes vidéki szervezet DK-hoz való csatlakozása az MSZP-ből".

Komjáthi Imre, a DK alelnöke tagadta, hogy a DK le akarná vadászni politikustársait, köztük a három alapszervezetet, hogy így növelhesse az ellenzéken belüli befolyását. Az MSZP alelnöke a történtek után mégis üzent Gyurcsány Ferencnek.

A szocialisták korábbi elnöke abban bízik, hogy a közelgő pártkongresszuson sikerül majd meggyőzni az esetleges kételkedőket arról, hogy érdemes az MSZP-ben maradniuk és dolgozniuk. Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök azt állította: Kovács Lászlóval ellentétben őt nem keresték meg Gyurcsány Ferencék, hogy a DK-t erősítse.

„Pánik van az MSZP-ben" - kedd reggel már így reagáltak nevük elhallgatását kérő szocialista politikusok az M1 Híradónak Gyurcsány Ferenc szavaira. Tóth Bertalan pártelnök pedig a közösségi oldalán igyekezett hűteni a tagság negatív hangulatát. Azt írta, „politikai hibát követ el, aki alábecsüli ezt az erőt, és konkurenciaharcot folytat ellene". Végezetül megjegyezte, „kijelenthetem, hogy a lelkiállapotunk több mint jó".

Csakhogy egy óra sem telt el, és a 444.hu egy fotót posztolt. Felette hatalmas betűkkel az volt olvasható: „Gyurcsány hétfőn együtt ebédelt Horváth Csabával, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjével".

Egy hete Horváth Csaba, Zugló polgármestere az MSZP-t sokkoló pártcsere után az M1 Híradó kérdésére azzal viccelődött, hogy „május 32-én, vagyis soha nem fog átülni a rivális pártba".

Az egyik előkelő budapesti étteremben készült legfrissebb fotóról ugyanakkor most kénytelen volt elismerni:
rendszeresen szokott együtt ebédelni Gyurcsány Ferenccel.

Azt azonban cáfolta, hogy a DK-elnök megpróbálta volna átcsábítani a pártjába.

MTI